Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πλακάτ υπερ κατηγορουμένων για τα επεισόδια

Στην καταχώρηση υποθέσεων για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών σε Λεμεσό και Χλώρακα προχώρησαν σήμερα τα επαρχιακά Δικαστήρια Λεμεσού και Πάφου. Ελεύθεροι υπό όρους οι 11 από τους 13 για τα επεισόδια της Λεμεσού, με την υπόθεση να ορίζεται για τις 25 Οκτωβρίου. Μαζεύτηκαν έξω από τις δικαστικές αίθουσες διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις των κατηγορουμένων.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Ant1live, έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, διαμαρτυρόμενοι έχουν αφήσει πλακάτ με συνθήματα όπως, «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια», «Τιμωρήστε αυτούς που τους φέρνουν και όχι αυτούς που τους διώχνουν».

πλακάτ υπερ κατηγορουμένων για τα επεισόδια

Αρχικά οι 13 συλληφθέντες, ηλικίας από 16 μέχρι 50 ετών, θα κατηγορούνταν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, ωστόσο μετά από οδηγίες που δόθηκαν από την Νομική Υπηρεσία, παραπέμφθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, για αδικήματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, οχλαγωγία, ρατσισμό και ξενοφοβία και πρόκληση κακόβουλης ζημιάς.

Οι 11 από τους 13 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ ο κατάδικος που εξέτιε την ποινή του υπό το καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης, οδηγήθηκε πίσω στις Κεντρικές Φυλακές, μέχρι την έναρξη της διαδικασίας.

Για τον 50χρονο φερόμενο συντονιστή και διοργανωτή της εκδήλωσης, ο οποίος είχε συλληφθεί δυνάμει δικαστικού εντάλματος, η Αστυνομία ζήτησε όπως παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης. Λόγω ένστασης του δικηγόρου υπεράσπισης και του προχωρημένου της ώρας, το δικαστήριο επεφύλαξε για αύριο την απόφαση του, ενώ μέχρι τότε ο 50χρονος οδηγήθηκε πίσω στα κρατητήρια.

πλακάτ υπερ κατηγορουμένων για τα επεισόδια

Σημειώνεται παράλληλα ότι σε σχέση με οπτικοακουστικό υλικό που αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και αφορούσε τον Δημοτικό Σύμβουλο του ΕΛΑΜ στη Λεμεσό, αυτός εντοπίστηκε, ανακρίθηκε και κατηγορήθηκε γραπτώς, για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον Δικαστηρίου.

Υποθέσεις για 17 πρόσωπα για τα επεισόδια της Χλώρακας

Για τις 20 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για τα σοβαρά επεισόδια στη Χλώρακα.

Σήμερα καταχωρήθηκαν υποθέσεις για 17 πρόσωπα που φέρονται να μετείχαν στα σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Σύρων στις 27 και 28 Αυγούστου. 

Πρόκειται για 8 Ελληνοκύπριους, 8 Σύρους και ένα Ομογενή οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους. Το δικαστήριο διέταξε να υπογράψουν εγγύηση ύψους 15 χιλιάδων ευρώ ενώ οι 13 εκτός από δυο εθνοφρουρούς και ένα φοιτητή θα παρουσιάζονται και σε αστυνομικούς σταθμούς δυο φορές την εβδομάδα.  

Η  αστυνομία για τα επεισόδια της Χλώρακας προχώρησε σε  28 συλλήψεις .Εκτός από τους 17 που παραπεμφθήκαν σε δίκη , άλλα 11 πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς και αναμένεται να κλητευθούν αργότερα ενώπιον της δικαιοσύνης.