Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αοζ Κύπρου

Καθοριστικής σημασίας η τριμερής της Δευτέρας ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα-Ισραήλ για τα ενεργειακά, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας. Ο Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε παράλληλα στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις στις  δυο τεχνικές επιτροπές που έχουν συστήσει Κύπρος και Ισραήλ για θέματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Ο υπουργός βρέθηκε χθες (31/08) φιλοξενούμενος στο «Μέρα Μεσημέρι», δηλώνοντας ότι «υπάρχει η πολιτική κατεύθυνση και η πραγματική πράξη. Η πραγματική πράξη γίνεται στις τεχνικές επιτροπές. Η πολιτική κατεύθυνση δίνεται στις τριμερής και στις συζητήσεις που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο».

Σε σχέση με το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της Chevron, μετά το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης και παραγωγής που κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία και την αρνητική απάντηση που εισέπραξε από το Υπουργείο Ενέργειας.

 Λέγοντας επ’ αυτού ότι «περιμένουμε ότι η κοινοπραξία θα τιμήσει την υπογραφή της στο σχέδιο που υποβλήθηκε. Που λέει ότι θα υπάρχουν κάποιες υποδομές στο χώρο της Κύπρου και θα είναι στον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 Οι διαπραγματεύσεις έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 30 ημέρες.

«Θέλουμε συνεργασία»

Την ανάγκη να υπάρξει σύντομα κατάληξη σε αποφάσεις στο ενεργειακό πεδίο ενόψει και της τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ τη Δευτέρα, επεσήμανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τη Διευθύντρια Ειδήσεων του σταθμού μας Έλλη Κοτζαμάνη.

Ο Βενιαμίν Νεντανιάχου, μετά την άφιξη του στην Κύπρο την Κυριακή το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Δευτέρα το πρωί θα ακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο η τριμερής συνάντηση με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, στην συνέντευξη του, άφησε ανοικτό το παράθυρο για συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά το πέρας της τριμερούς της Δευτέρας.

Είναι προφανές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτό το αέριο θα μπορούσε να εξαχθεί, στην Ευρώπη και σε άλλους προορισμούς. Μελετούμε μια σειρά από πιθανότητες. Δεν έχουμε καταλήξει σε οποιεσδήποτε αποφάσεις. Μία από αυτές είναι ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα περνά από την Κύπρο και από την Ελλάδα και μετά από την Ευρώπη

Πληροφορίες φέρουν τις τρεις χώρες να επιδιώκουν την επανάληψη στο εγγύς μέλλον της συνάντησης του σχήματος 3 συν 1, με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών, στα πρότυπα της Συνόδου που φιλοξενήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον Μάρτιο  του 2019.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει θερμά αυτή την συνεργασία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε άγκυρα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας για την περιοχή.

Όπως δήλωσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, «και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Είτε εξομαλύνουμε τις σχέσεις, όπως ελπίζουμε ότι θα κάνουμε, είτε όχι, με πολλούς από τους γείτονές μας. Περιλαμβανομένης της Τουρκίας, παρεμπιπτόντως… Γνωρίζετε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί… οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν βελτιωθεί… Αλλά αυτό με κανένα τρόπο δεν αλλοιώνει την σταθερότητα και τη σημασία της σχέσης ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτή θα συνεχιστεί, ανεξαρτήτως όλων».