Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρεγτ

Νέα παράταση λαμβάνει η οριστικοποίηση του πλάνου παραγωγής φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη, από την κοινοπραξία των εταιρειών Chevron, Shell και New Med.

Το σχετικό αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης που κατέθεσε τέλη Μαΐου η αμερικανική Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία, δεν άφησε ικανοποιημένη τη Λευκωσία, με το Υπουργείο Ενέργειας να κοινοποιεί χθες την αρνητική απάντησή του.

Το 2019, προτού η Noble πωλήσει στη Chevron τα δικαιώματα της, υπογράφηκε μεταξύ κυβέρνησης και της κοινοπραξίας εταιρειών του Αφροδίτη το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος, με τις εταιρείες να επανέρχονται προ μηνών με νέα αναθεωρημένη πρόταση.

Προβλέπει λιγότερες γεωτρήσεις παραγωγής, και συγκεκριμένα αντί για πέντε τρεις, με συνεπακόλουθη μείωση της ποσότητας παραγωγής φυσικού αερίου αλλά και του κόστους.

Πλέον οι δυο πλευρές, εισέρχονται σε περίοδο εντατικών διαπραγματεύσεων τριάντα ημερών με το Υπουργείο Ενέργειας να προχωρεί στην κατάθεση αντιπροτάσεων.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Ενέργειας, οι επιφυλάξεις της Λευκωσίας, πηγάζουν από τις τεχνικές προσαρμογές του πλάνου ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαναστασίου, «η κύρια ανησυχία μας είναι ότι η μείωση των γεωτρήσεων παραγωγής σε τρεις και η απουσία πλωτής μονάδας παραγωγής, αφήνει σοβαρά ερωτηματικά για το πόσο αέριο θα μπορεί παράγει η Αφροδίτη κατά το δεύτερο μισό του κύκλου ζωής του κοιτάσματος κατά το οποίο η Κύπρος θα λάβει τα δυνητικά δικαιώματα/έσοδα».

Ο Γιώργος Παπαναστασίου ανάφερε ότι η κυπριακή πλευρά αναγνωρίζει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην αγορά αερίου, ωστόσο αναμένει από την κοινοπραξία σεβασμό στις πρόνοιες αναλογικού καταμερισμού, όπως προβλέπονται στο συμβόλαιο του 2019.  

Μελέτη για Euroasia

Στην εκπόνηση μελέτης για το εάν το κράτος θα συμμετάσχει και ενδεχομένως με ποια μορφή στην χρηματοδότηση του έργου EuroAsia Interconnector, θα προχωρήσει το Υπουργείο Ενέργειας.

Η μελέτη που αφορά το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, θα γίνει με ταχείες διαδικασίες και μέχρι τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία του Υπουργού Ενέργειας , εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και της αναδόχου εταιρείας του έργου.

Επιστολή του Υπουργείου Ενέργειας με αποδέκτη τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, ενημερώνει τους βουλευτές μέλη ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η απαραίτητη ενημέρωση για τον εάν η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το χρηματοδοτικό πλάνο του έργου εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστολή, την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν απάντησε για το θέμα του δανείου των 580 εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε η εταιρεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη επιταχύνουν το ρυθμό εργασιών τους οι δυο τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και ασχολούνται με την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών και ζητήματα φυσικού αερίου.

Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και πλέον αυτές θα επαναλαμβάνονται ανά δεκαήμερο.