Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μαζικό είναι το ενδιαφέρον των δικαιούχων του σχεδίου «Κτιζω».

Ήδη το Σχέδιο έχει δεχθεί 161 αιτήσεις, για τις 43 πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες, εκ των οποίων οι 113 είναι από τις 20 πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ως άμεσης επικινδυνότητας.

σαδδσασασαδ

Από τους 113 αιτητές, έξι έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από το Σχέδιο.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, «θα λάβουν ένα ποσό εφάπαξ ανάλογα με τον τύπο του διαμερίσματος που έχουν  και το μερίδιο από την αγοραία αξία  της γης  το οποίο τους έχει κοινοποιηθεί με επιστολή για να γνωρίζουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους».

Οι πρώτες κατεδαφίσεις πολυκατοικιών μέσω του σχεδίου «Κτίζω», αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου.  

Σύμφωνα με την κα Κυριάκου, «αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται ο διαγωνισμός  για να λάβουμε προσφορές για την διαδικασία της κατεδάφισης  κάποιες πολυκατοικίες, οι πρώτες στον δήμο Λατσιων έχουν εκκενωθεί άρα είμαστε έτοιμοι εκεί για να προκηρύξουμε διαγωνισμό και να προχωρήσουμε».

Ενώ δεκάδες δικαιούχοι έλαβαν και τα πρώτα χρήματα από το επίδομα ενοικίου.

Όπως δήλωσε η κα Κυριάκου,«77 δικαιούχοι  έχουν αρχίσει  να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου  και ανάλογα με την ροή των αιτήσεων εξετάζονται από την επιτροπή  και προχωρούμε την προώθηση του για πληρωμή».

Πολυετής ταλαιπωρία

Μπορεί το σχέδιο «κτίΖΩ» να έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα σε πολυκατοικίες κυβερνητικών οικισμών, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης, όπως η τοποθέτηση ανελκυστήρων, για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ατόμων τρίτης ηλικίας ή των ατόμων με αναπηρία.
Η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι, «49 χρόνια μετά κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στις προσφυγικές πολυκατοικίες  και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται  χωρίς της τοποθετήσει ανελκυστήρα+ εισήγηση μας είναι να μην περιμένουν το σχέδιο κτίζω εφόσον υπάρχουν τρέχουσες ανάγκες και άμεσες  για αυτά τα άτομα που διαμένουν εκεί».

Σύμφωνα με την κα. Λοττίδη, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους θα πρέπει να τοποθετηθούν ανελκυστήρες σε όσους οικισμούς διαμένουν άτομα τρίτης ηλικίας.