Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παπουτσόσυκα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του παπουτσόσυκου, τα οποία αν και φαντάζουν εξωτικά,  έχουν φανατικούς φίλους  και στη χώρα μας  λόγω της υπέροχης τους γεύσης.

Τα μυστικά του παπουτσόσυκου μοιράστηκε στον ΑΝΤ1, ο κοινοτάρχης της Ορούντας Αντρέας Ταουσιάνης, ο οποίος μας έδειξε τον τρόπο με τον οποίο τα μαζεύεις από τις παπουτσοσυκιές για να μην σε τρυπήσουν τα αγκάθια, αλλά και πως να τα καθαρίσεις για να μπορείς να τα απολαύσεις .

Το παπουτσόσυκο είναι ένα εύγευστο φρούτο το οποίο τρώγεται Ιούλιο και Αύγουστο που διαρκεί και τρώγεται ιδίως παγωμένο, είναι καλύτερο

Για το μάζεμα τους χρησιμοποιείται ένα τηλεσκοπικό κοντάρι με ένα κύλινδρο στην άκρη, ώστε από μακριά και με ασφάλεια να απομακρυνθούν από το φυτό. Ακολούθως το παπουτσόσυκο θα πρέπει να ξεφλουδιστεί προσεκτικά για να απομακρυνθούν τα μικρά αγκαθάκια στην εξωτερική επιφάνεια πριν από την κατανάλωση, καθώς αν δεν γίνει σωστός καθαρισμός των αγκαθιών και καταποθούν, μπορεί αν προκαλέσουν ενόχληση στο λαιμό, τα χείλη και στη γλώσσα .

Η κοινότητα της Ορούντας φημίζεται για την παραγωγή του συγκεκριμένου φρούτου καθώς το κλίμα και το έδαφος της περιοχής είναι ιδανικά για την καλλιέργεια και ανάπτυξη της παπουτσοσυκιάς.

Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Ορούντας

Είμαι πολύ περήφανος για τα πολύ καλά παπουτσόσυκα που παράγει η κοινότητα μας, είναι από τα καλύτερα της Κύπρου

Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε στις ελεύθερες περιοχές ο ψευδόκοκκος της παπουτσοσυκιάς, ο οποίος προσβάλλει τα συγκεκριμένα φυτά και καταστρέφει την παραγωγή του φρούτου, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια, ωστόσο όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης της Ορούντας, δεν έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα την περιοχή,  και έτσι η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά.