Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παπουτσοσυκα3

«Σκοτώνει» τα παπουτσόσυκα ο ψευδόκοκκος. Μη αναστρέψιμη θεωρείται η κατάσταση όταν οι φυτείες φραγκοσυκιών προσβληθούν από το εν λόγω έντομο καθώς δεν υπάρχει ειδικό φάρμακο για την καταπολέμηση του.

Ο ψευδόκοκκος της φραγκοσυκίας εντοπίστηκε στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας το Σεπτέμβριο του 2016, στην επαρχία Αμμοχώστου και τον Ιούλιο του 2017 σε μικρή έκταση στην επαρχία Λάρνακας. Έκτοτε έχει εντοπισθεί σε φυτείες στην Επαρχία Λευκωσίας στην περιοχή της Δένειας ενώ φέτος οι προσβολές του επεκτείνονται περαιτέρω στις Επαρχίες Λάρνακας και Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει ο ψευδόκοκκος και σε φυτείες στα κατεχόμενα. 

Παρακολουθεί στενά την κατάσταση το Τμήμα Γεωργίας

Το Τμήμα Γεωργίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με την εξάπλωση του εντόμου και προβαίνει στις δέουσες δυνατές ενέργειες για την αντιμετώπισή του.

Ο Προϊστάμενος του Κλάδου Προστασίας Φυτών, Λύσανδρος Λυσανδρίδης, μίλησε στο ant1live για το πότε προσβάλλονται οι παπουτσοσυκιές από τον ψευδόκοκκο αλλά και πως καταπολεμάται το έντομο.

«Το έντομο προσβάλλει τις παπουτσοσυκιές όταν υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί, τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των καρπών, καλύπτονται με βαμβακάδα με επακόλουθο τη νέκρωση και ξήρανση», εξήγησε ο κ. Λυσανδρίδης.

Για τη διασπορά του εντόμου, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Κλάδου Προστασίας Φυτών, σημαντικοί παράγοντες είναι ο άνεμος, τα πουλιά, τα ζώα αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η μεταφορά φυτικού υλικού και καρπών από τις προσβληθείσες περιοχές.

Ως εκ τούτου, το Τμήμα Γεωργίας καλεί το κοινό όπως αποφεύγει τη μεταφορά φυτικού υλικού και καρπών από τις περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί και να επικοινωνεί με τα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών σε άλλες περιοχές.

παπουτσουκα

Δύσκολη η καταπολέμηση του εντόμου

H καταπολέμηση του έντομού που προσβάλει τα παπουτσόσυκα είναι δύσκολη λόγω της προστασίας που του παρέχεται από τις κηρώδεις ουσίες που εκκρίνει, τη βαμβακάδα δηλαδή που καλύπτει το σώμα του.

«Για αυτό τον λόγο, η γενικότερη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιφέρει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα. Πρόσθετα, στο σώμα του συγκεκριμένου εντόμου υπάρχει έντονη παρουσία καρμίνης, ουσία που είναι τοξική σε φυσικούς εχθρούς που υπάρχουν στην Κύπρο και καταπολεμούν άλλους ψευδοκόκκους» είπε ο κ. Λυσανδρίτης.

Οι τρόποι αντιμετώπισης

Το Τμήμα Γεωργίας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ψευδόκοκκου της φραγκοσυκιάς όπως:

- Η διατήρηση των φυτών φραγκοσυκιάς σε καλή κατάσταση και το συχνό κλάδεμα ώστε να περιορίζεται η υγρασία και να εξασφαλίζεται επαρκής φωτισμός.

- Η άμεση απομάκρυνση των προσβεβλημένων μερών και η καταστροφή τους με βαθύ θάψιμο στο έδαφος.

- Το ξέπλυμα (κατάβρεξη) των προσβεβλημένων φυτών με νερό υψηλής πίεσης για την απομάκρυνση σημαντικού  μέρους του πληθυσμού των εντόμων - θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται επανεμφάνιση του πληθυσμού σε υψηλό βαθμό. Συστήνεται το ξέπλυμα να γίνεται με προσθήκη σαπουνιού ή/και αλκοόλης στο νερό.

Τι είναι ο ψευδόκοκκος

Το έντομο Dactylopius opuntiae ανήκει στους ψευδόκοκκους και προσβάλει αποκλειστικά φυτά της οικογένειας των κακτοειδών με ιδιαίτερη προτίμηση στις φραγκοσυκιές και σε άλλους κάκτους του γένους Opuntia.

Το έντομο έχει τα γενικά χαρακτηριστικά των κοινών ψευδόκοκκων που προσβάλουν φυτά και δέντρα. Έχει ωοειδές προς στρογγυλό σχήμα και καλύπτεται από λευκή κηρώδες ουσία, κοινώς γνωστή ως «βαμβακάδα». Χαρακτηριστικό του εντόμου είναι το έντονο κόκκινο χρώμα που φέρει το σώμα των ενήλικων θηλυκών και των ανηλίκων σταδίων (προνυμφών) του εντόμου.

Ενδεικτικό σύμπτωμα της παρουσίας του εντόμου στο προσβεβλημένο φυτό αποτελεί η παρουσία βαβμακάδας που φέρει το ίδιο το έντομο. Τα προσβεβλημένα φυτά δύναται να παρουσιάζουν χλωρώσεις και μαρασμό, ενώ σε έντονες προσβολές ενδέχεται να προκληθεί ξήρανση και νέκρωση των φύλλων και φρούτων, τα οποία τελικά καταρρέουν.

Μεγάλη ζημιά στις φυτείες στα κατεχόμενα

Μεγάλη ζημιά υπέστησαν και οι φυτείες στα κατεχόμενα καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα της εφημερίδας Γενί Ντουζέν, η οποία κάνει λόγο για αφανισμό της παπουτσοσυκιάς. 

yeniduzen

Οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εξάπλωση του με αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλος αριθμός φυτειών και να μην υπάρχουν στην αγορά των κατεχομένωνπαπουτσόσυκα.

Την ίδια ώρα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στα κατεχόμενα προσπαθούν να καταπολεμήσουν το εν λόγω έντομο τα τελευταία πέντε χρόνια.

*Δείτε πιο κάτω φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 από την προσβολή παπουτσοσυκιών σε φυτείες στην Αθηένου: 

παπουτσουκα
παπουτσουκα
παπουτσουκα
παπουτσουκα
παπουτσουκα
παπουτσουκα
παπουτσουκα