Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και «η εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού έχει φτάσει», καθώς επιστήμονες δήλωσαν ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτικό. Και αυτό είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

«Είναι ακόμα εφικτό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθεί το χειρότερο της κλιματικής αλλαγής. Αλλά μόνο με δραματική, άμεση δράση για το κλίμα». 

«Οι φυσικές καταστροφές συνδέονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, συναντώντας σήμερα τους δημοσιογράφους πριν από τις θερινές διακοπές, αναφέρθηκε στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις πυρκαγιές που τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν σε μεγάλες περιφέρειες της Ιταλίας.

«Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας συνδέονται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και είναι τόσο μεγάλης έκτασης, που τόσες συζητήσεις οι οποίες ακούγονται -σχετικά με τις αιτίες τους- προκαλούν πραγματικά έκπληξη», τόνισε ο Ιταλός Πρόεδρος.

Ο Ματαρέλα πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει η επίγνωση ότι έχουμε αργήσει», με αναφορά στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της υδρογεωλογικής ισορροπίας της χώρας του.

«Χρειάζεται άμεση παροχή βοήθειας» και «πρέπει να καταστήσουμε ασφαλή όλη την ιταλική επικράτεια» υπογράμμισε, με έμμεση αναφορά σε χρόνια προβλήματα όπως είναι η αποψίλωση, ο ελλιπής καθαρισμός των ποταμών και η ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης των πυρκαγιών. 

"Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη ανάγκη", προειδοποιεί Γερμανός καθηγητής 

«Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη ανάγκη», δήλωσε o καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λειψίας για θέματα Κλίματος Κάρστεν Χαουστάιν, τονίζοντας ότι ο κύριος λόγος για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι οι εκπομπές καυσαερίων από τις δραστηριότητες των ανθρώπων.

«Η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επείγουσα από ποτέ», δήλωσε ο κ. Χαουστάιν, παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, είναι «πρακτικά βέβαιο», ότι στη Μεσόγειο ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός μήνας από τη βιομηχανική επανάσταση, ακόμη και αν υπάρξουν τώρα κάποιες ημέρες δροσιάς.

«Ξεπερνά όλα όσα έχουμε δει ως τώρα», δήλωσε ο γερμανός καθηγητής και πρόσθεσε ότι παρ' όλες τις πιθανές προσπάθειες, ο πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται, κατά συνέπεια οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε περισσότερο ακραίες συνθήκες το καλοκαίρι.