Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας

Ο φετινός Ιούλιος θα αποδειχθεί ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη ΓΗ εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, εκτιμά υψολόβαθμο στέλεχος της NASA. Στην Κύπρο, ο επικεφαλής του τμήματος μετεωρολογίας εκτιμά ότι ο μήνας που διανύουμε θα σπάσει κάθε ρεκόρ, για τη μεγαλύτερη περίοδο παρατεταμένου καύσωνα, καθώς μας προειδοποιεί να προετοιμαστούμε για ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σμιτ, ο μήνας που διανύουμε πιθανόν να αποδειχθεί ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, στον πλανήτη Γη.

«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο. Κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα κατεδαφίζουν τα ρεκόρ. Και τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που μόλις ενέσκηψε. Οι πιθανότητες το 2023 να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ αυξάνονται».

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είχε καταγραφεί και τον Ιούνιο, κυρίως λόγω του συνδυασμού του φαινομένου Ελ Νίνιο και της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες προβλέπουν, εξάλλου, ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο θερμό, καθώς το Ελ Νίνιο, που είναι γνωστό για την τάση του να αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, θα κορυφωθεί πιθανότατα προς το τέλος του έτους.

10η συνεχόμενη προειδοποίηση για υψηλές θεμοκρασίες

Τη δέκατη συνεχόμενη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε σήμερα το τμήμα μετεωρολογίας, με τις ενδείξεις να συντείνουν πως ο φετινός Ιούλιος θα σπάσει κάθε ρεκόρ όσον αφορά στη μεγαλύτερη περίοδο παρατεταμένου καύσωνα.

Σύμφωνα με τον Κλεάνθη Νικολαϊδη Διευθυντή του Τμήματος Μετεωρολογίας: « Από τις 12 του μήνα εκδίδονται σε καθημερινή βάση προειδοποιήσεις για ακραία υψηλές θερμοκρασίες. […] Αν πάμε έτσι όπως φαίνεται η κατάσταση και γνωστών των προειδοποιήσεων. […] Θα πρέπει ο φετινός Ιούλιος να έχει καταγράψει την μεγαλύτερης διάρκειας περίοδο με θερμοκρασίες άνω των 40.

Ο υδράργυρος έχει κολλήσει στους 40 συν ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

«Το 42 και 43 μέσα στη θερμοκρασιακή παλέτα για την Κυριακή -Δευτέρα, ενδεχομένως και λίγο πιο πάνω. Άρα φαίνεται ο Ιούλιος μας να είναι εντελώς διαφορετικός από τους προηγούμενους».

Στο μεταξύ χωρίς ρεύμα έμειναν προσωρινά και σήμερα, περιοχές σε Λευκωσία και Λεμεσό, λόγω βλαβών και υψηλών θερμοκρασιών. Τα συνεργία της ΑΗΚ βρίσκονταν επί ποδός για αποκατάσταση της βλάβης.

Μειώθηκαν οι νοσηλευόμενοι λόγω θερμοπληξίας

Πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στο σπίτι τους τέσσερις από τους έξι ηλικιωμένους που νοσηλεύονταν με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Άλλοι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, εκ των οποίων ο ένας στη μονάδα εντατικής θεραπείας.