Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γαζα Ραφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα τη νύχτα. Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δηλώνει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο, απαντά ότι η πρόταση απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες. Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση εκεχειρίας που αποδέχτηκε η Χαμάς

Η συμφωνία χωρίζεται, σε τρεις φάσεις, διάρκειας 42 ημερών η καθεμία και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενδεχόμενη πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα.

Αναλυτικά τι προβλέπεται για κάθε φάση

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους -συγκεκριμένα γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενεί – με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τμήματα της Γάζας, τη διακοπή των αναγνωριστικών πτήσεων για 10 ώρες καθημερινά, την ελεύθερη μετακίνηση αφοπλισμένων Παλαιστινίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

30 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν για κάθε Ισραηλινό όμηρο που απελευθερώνει η Χαμάς και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άνω των 50 ετών για κάθε Ισραηλινό όμηρο άνω των 50 ετών.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης της Ράφας

Το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

«Περιορισμένη επιχείρηση» στη Ράφα με στόχο την πίεση προς τη Χαμάς

Μια περιορισμένη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα έχει ως στόχο να διατηρήσει την πίεση στη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει τα ισραηλινά σχέδια.

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τα σχέδια εκκένωσης της περιοχής στην ανατολική Ράφα και διεξαγωγής της επιχείρησης πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία της Δευτέρας μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε η πηγή.

Η πηγή περιέγραψε την επιχείρηση ως «πολύ περιορισμένη» και είπε ότι δεν πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή στη Ράφα που το Ισραήλ έχει στείλει δημόσια μηνύματα εδώ και εβδομάδες.

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει πως κατέλαβε την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα πως έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο της νότιας συνοριακής διάβασης της Ράφας στην παλαιστινιακή πλευρά, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο και είναι καθοριστικής σημασίας για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελώντας και την μοναδική έξοδο για τους τραυματίες από τον πόλεμο στην Γάζα.

Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις αναζήτησης μαχητών της Χαμάς, αλλά και ελέγχου της περιοχής το πρωί, μετά από την πραγματοποίηση μιας χερσαίας και μιας αεροπορικής επιχείρησης σε τμήμα στα ανατολικά της Ράφας το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών στο εξωτερικό για την επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας.

Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη “θανατικής καταδίκης” για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.

Στην διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, η Ράφα, η μόνη διάβαση που δεν ελέγχονταν από το Ισραήλ, αποτελούσε την μοναδική δίοδο ζωής προς τον έξω κόσμο, για τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, επιτρέποντας την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό, αλλά και την μεταφορά ασθενών εκτός της Γάζας, υπό συνθήκες ουσιαστικών ελλείψεων υγειονομικού υλικού, αλλά και σοβαρών καταστροφών στις υποδομές υγείας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μία περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα θα έχει ως στόχο τους μαχητές της Χαμάς, αλλά και την καταστροφή των υποδομών της.

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ έχουν ταχθεί κατά μιας επίθεσης των Ισραηλινών στην Ράφα, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για ποσοστό περίπου 50% του πληθυσμού της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός χτυπά τη Χαμάς στην ανατολική Ράφα

Λίγο μετά την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας, ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά πλήττουν και επιχειρούν εναντίον εγκαταστάσεων τη Χαμάς «με στοχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα. 

Οι IDF είπαν μάλιστα ότι θα έδιναν σύντομα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την αναφορά παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης για μια σειρά χτυπημάτων στην περιοχή, την οποία οι IDF κάλεσαν νωρίτερα τους πολίτες να την εκκενώσουν.

Οι ισραηλινές επιδρομές σκότωσαν αρκετούς Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με φωτογραφίες τουλάχιστον δύο πτωμάτων, η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα είπε ότι διέσωσε «πολλούς τραυματίες από τα ερείπια πολλών σπιτιών που βομβαρδίστηκαν από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη απόψε σε διάφορα σημεία» στη Ράφα.

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στη Ράφα, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα ανακοίνωσε ότι έλαβε 11 νεκρούς, σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ραφα Γαζα

Ισραηλινά άρματα μάχης εισέρχονται στη Ράφα

Δημοσίευμα του Associated Press αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς εισήλθαν στη Ράφα  φτάνοντας σε απόσταση 200 μέτρων από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη γειτονική Αίγυπτο.

Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε στο AP ότι η επιχείρηση φαίνεται να είναι περιορισμένης έκτασης. Ο αξιωματούχος, καθώς και η τηλεόραση Al-Aqsa TV, δήλωσαν ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αιγύπτιους ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφερόμενη εισβολή των τεθωρακισμένων.

Ύστατη προσπάθεια Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός

Ενδεχόμενη χερσαία «εισβολή» του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας, θα ήταν «αφόρητη», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να κάνουν την «περαιτέρω προσπάθεια» που απαιτείται για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Απηύθυνα (…) πολύ σθεναρή έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπός του νωρίτερα, αφού η Χαμάς ανακοίνωσε πως αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ερντογάν: Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση έπειτα από δική μας παρότρυνση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η ισλαμιστική οργάνωση αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες ν’ ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Πριν τη συνεδρίαση, ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Για τον κίνδυνο νέων απωλειών αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, προειδοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ .

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ, διότι θα συζητηθούν θέματα ανοικοδόμησης και στήριξης σε παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε ουκρανικά εδάφη, ο Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε χθες βράδυ σε χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα». Ο ίδιος σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να ψηφίσει την Παρασκευή ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα αναγνώριζε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα προσόντα να γίνουν πλήρες μέλος του ΟΗΕ και θα συνιστούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

Σημειώνεται ότι για να γίνει αποδεκτή η αίτηση ενός κράτους πρέπει να γίνει αποδεκτή από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια από τη Γενική Συνέλευση.