Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Θάσος Σοφοκλέους

Απεβίωσε χθες (23/07) σε ηλικία 91 ετών, ο Θάσος Σοφοκλέους, ένας από τους τελευταίους εν ζωή αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. 

Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Θάσου Σοφοκλέους εκφράζει εκ μέρους του ιδίου και της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Κυβέρνηση εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Θάσου Σοφοκλέους, Προέδρου του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ’55-’59.

Ο Θάσος Σοφοκλέους υπήρξε πρωτοστάτης στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του αποικιοκρατικού ζυγού, αλλά και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αγώνα, και διακρινόταν πάντοτε από θάρρος, πατριωτισμό και ανιδιοτελή προσφορά προς την πατρίδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τους οικείους του εκλιπόντος.

Ο εκλιπών διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, και βουλευτής Λευκωσίας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Ο κύριος Σοφοκλέους, όταν ήταν φοιτητής φυσικομαθηματικών το 1955, ανήκε στην ομάδα των 12 Κυπρίων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που εγκατέλειψαν εθελουσίως τις σπουδές τους και κατέβηκαν στην Κύπρο για να συνδράμουν τον αγώνα της ΕΟΚΑ. 

Βγήκε αντάρτης στον Πενταδάκτυλο και διαδέχθηκε, στα 23 του χρόνια, κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες τον Γρηγόρη Αυξεντίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του τομεάρχη Πενταδακτύλου και αργότερα Κερύνειας. Συνελήφθη, τον Οκτώβριο του 1956, βασανίστηκε άγρια, και τον Δεκέμβριο του 1956, ύστερα από μια συνοπτική δίκη, άκουσε τον Άγγλο δικαστή να του επιβάλλει την ποινή της ισόβιας φυλάκιση. 

Η φυλάκισή του έμελλε να διαρκέσει 29 μήνες, αφού απελευθερώθηκε, όπως όλοι οι κρατούμενοι και καταδικασθέντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ το 1959. Μετά τον Αγώνα της ΕΟΚΑ πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική, νυμφεύτηκε τη συγχωριανή του Φροσούλα Καττάμη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση.

Έγραψε επίσης δυο σημαντικά βιβλία για τη δράση του στην ΕΟΚΑ.

Τον εκλιπόντα αποχαιρετά με κείμενο του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, και ο δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς.

σαδ