Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Ανεξέλεγκτο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο, καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ασκληπιείο και Κιοτάρι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 για τα χωριά Λάρδος και Πυλώνας. Νέα εντολή εκκένωσης γύρω στις 10.30 που αφορά τα χωριά Κιοτάρι και Γεννάδι. Επιτάχτηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη και ακυρώθηκαν τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ.

Επιτάχτηκαν όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ παράλληλα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, προκειμένου να μεταφερθούν οι τουρίστες από το Κιοτάρι, όπου μαίνεται η πυρκαγιά, σε ασφαλές σημείο. Ήδη έχουν μεταφερθεί αρκετοί τουρίστες από το πλωτό του Λιμεναρχείου Ρόδου και με ιδιωτικά σκάφη που έσπευσαν να βοηθήσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Αντίστοιχα, ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ και ο στόλος θα κατευθυνθεί προς τη νότια Ρόδο προκειμένου να παραλάβει τουρίστες και κατοίκους.

Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά.

Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Την εκκένωση των χωριών Ασκληπιείο και Κιοτάρι διέταξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω μηνύματος που εστάλη από το 112 λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στη Ρόδο.

«Αν βρίσκεστε στο Ασκληπιείο και Κιοτάρι, εκκενώστε τώρα προς Γεννάδι» ανέφερε το μήνυμα του 112.

Άκρως ανησυχητική θεωρείται η κατάσταση από την Πυροσβεστική, καθώς αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι το μέτωπο φωτιάς στα Λάερμα Ρόδου αναζωπυρώθηκε. «Αν βρίσκεστε στον Λάρδο και Πυλώνα, εκκενώστε τώρα προς Αρχάγγελο» ανέφερε το προηγούμενο μήνυμα του 112.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 21/07 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Λάερμα προς Αρχάγγελο.

Ένα δραματικό βίντεο από την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Ρόδο από το ΑΝΤ1 Ελλάδας

Θα μετακινηθούν 30.000 άτομα μακριά από τα μέτωπα

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων από τις περιοχές Κιοτάρι και Λάρδο στη Ρόδο όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.

Με τη συνδρομή του Λιμενικου Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών που έχουν επιστρατευσει δεκάδες λεωφορεία αναμένεται να μετακινηθούν πάνω από 30.000 άτομα σύμφωνα με τον Τέρη Χατζηϊωάννου, Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ Δήμου Ρόδου.

Ήδη στη Λίνδο έχουν φτάσει τα πρώτα λεωφορεία που μετέφεραν εκατοντάδες τουρίστες που διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής ενώ η Αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άτομα έχουν διαταχθεί να εκκενώσου.

ροδος φωτια
ροδος
ροδος φωτια 3
ροδος φωτια 4
ροδος φωτια 2