Τηλεόραση Ραδιόφωνο
'π

Εξελίξεις αναμένονται στο ζήτημα των αγνοουμένων, μετά την επικείμενη κοινή επίσκεψη Χριστοδουλίδη - Τατάρ στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι, όπου και θα  παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις από τον Πρόεδρο. Σε ποια σημεία επικεντρώνονται οι ανασκαφές και πως σχολιάζεται η αναφορά ότι αγνοούμενοι βρίσκονται θαμμένοι στο δίαυλο που παράνομου αεροδρομίου Τύμπου που εγκαινιάζει σήμερα ο Ερντογάν.

«Εάν στην συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ υπάρξει σύγκλιση στο θέμα πληροφοριών, το θέμα των αγνοουμένων λύνεται σε μεγάλο βαθμό» δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Σεργίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ.Σεργίδης μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», έπειτα και από την συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, δεν θεωρούν αρκετό ένα κοινό ανακοινωθέν και ένα ευχολόγιο, αλλά να προκύψει κάτι περαιτέρω.  

Επιθυμία είναι ότι θα γίνει κατανοητό και στις δύο πλευρές για να αντικριστεί το θέμα με το απαιτούμενο ανθρωπιστικό πνεύμα και να υπάρξει μια ειλικρινής συνεργασία για να βοηθηθεί η Διερευνητική Επιτροπή στο έργο της, ώστε να εργαστεί πιο σωστά και χωρίς καθυστερήσεις. Όπως σημείωσε, αυτό που αναμένεται, ή τουλάχιστον ελπίζεται, είναι οι δύο ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμφωνία, στο θέμα πληροφοριών, όσον αφορά τόπους ταφης και τόπους μετακίνησης οστών αγνοουμένων.  

Όπως δήλωσε ο κ. Σεργίδης, είναι βέβαιο ότι 3-4 ομαδικοί τάφοι, δηλαδή οστά 300-400 ατόμων, έχουν μετακινηθεί, όπως έχει αποδειχθεί από την Διερευνητική Επιτροπή και τους επιστήμονές της. Η μετακίνηση οστών, δεν είναι δυνατόν να έγινε αυθαίρετα από πολίτες, άρα είναι δεδομένο ότι το τουρκικό καθεστώς έχει γνώση για τον τόπο μετακίνησης.  

«Εάν στην συνάντηση υπάρξει σύγκλιση σε αυτό το ζήτημα, το θέμα των αγνοουμένων λύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τάφους αγνοουμένων που βρίσκονται κάτω από τον παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, που εγκαινιάζει σήμερα ο Ερντογάν, ο κ. Σεργίδης είπε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι εις γνώσιν της Επιτροπής και βεβαίως διερευνόνται ώστε να αποδειχθεί εάν είναι αληθείς ή όχι.  

Ο κ. Σεργίδης ανέφερε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπισθούν οι ακριβείς τόποι ταφής και να πάρουμε τα οστά που βρίσκονται εκεί.  

Θεωρητικές οι πληροφορίες για το δίαυλο - Προτεραιότητα «σίγουρα» σημεία 

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1 και ο Λεωνίδας Παντελίδης, εκπρόσωπος της Ε/Κ Κοινότητας στη ΔΕΑ. Όσον αφορά τις προσδοκίες του για την συνάντηση των δυο ηγετών είπε ότι αναμένεται η υποστήριξη στο έργο της Επιτροπής από την πολιτική ηγεσία, αλλά και ουσιαστική συζήτηση πως θα ενισχυθεί περαιτέρω το έργο. 

Χρήσιμες είναι οι ενέργειες που μπορούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες ανασκαφής, αφού όπως είπε ο κ. Παντελίδης, οι απαραίτητες πληροφορίες υπάρχουν όπως και οι χώροι ταφής ωστόσο δεν προλαβαίνουν.  

Την ίδια ώρα υπάρχει και η πίεση του χρόνου, αφού το περιβάλλον αλλοιώνεται, και νέα κτίρια οικοδομούνται σε χώρους που ήταν ελεύθεροι παλαιότερα.  

Ερωτηθείς για το αεροδρόμιο Τύμπου, ο. κ. Παντελίδης, δήλωσε ότι οι πληροφορίες είναι στα υπόψιν της ΔΕΑ, ωστόσο αυτή τη στιγμή το σημείο μέσα στο αεροδρόμιο παραμένει κάπως θεωρητικό, αφού οι πληροφορίες δεν είναι συγκεκριμένες.  

Στον κατάλογο για ανασκαφή υπάρχουν αρκετά άλλα σημεία, συμπεριλαμβανομένου ενός που είναι λίγο πιο έξω από το δίαυλο του αεροδρομίου, όπου και υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες.  

Ένα ακόμη σημείο ανασκαφής, για το οποίο αναμένονται εξελίξεις είναι ο σκουπιδότοπος του Δίκωμου, όπου και έγινε η μετακίνηση των Ασσιωτών. Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν σκουπιδότοπος. Μετά από χρηματοδότηση της ΕΕ, έγινε εξωραϊσμός του χώρου και δημιουργήθηκε σύστημα διαφυγής των αεριών.  

Στο χώρο αυτό υπάρχουν τρία σημεία ενδιαφέροντος, σε βάθος 27 μέτρων. Έπειτα από μελέτη από τον μηχανικό που επέβλεψε το έργο, αποφάνθηκε ότι η ανασκαφή μπορεί να γίνει με ασφαλή τρόπο.  

Ωστόσο στην παρούσα φάση, αναμένονται τα πορίσματα δύο Τούρκων εμπειρογνώμων, των οποίων η μελέτη ζητήθηκε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και έχει ήδη ολοκληρωθεί.