Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανασκαφες αγνοουμενοι

Αριθμός Ελληνοκυπρίων, των οποίων τα ονόματα είναι στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες θαμμένοι εντός του περιφραγμένου χώρου του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Έγγραφα και μαρτυρίες που κρίθηκαν ως αξιόπιστες, αναφέρουν ότι στην περιοχή όπου αύριο ανήμερα της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής αναμένεται να στρωθούν κόκκινα χαλιά για τα εγκαίνια που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τελέσει για το νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου, βρίσκονται θαμμένα οστά πεσόντων του Αττίλα.

Μάλιστα αναφορές θέλουν τον χώρο ταφής να είναι κάτω από το δίαυλο που κατασκευάστηκε τα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή.

Σχετικές πληροφορίες φαίνεται εδώ και καιρό να έχουν στην κατοχή τους και τα Ηνωμένα Έθνη.

Eκατοντάδες αγνοούμενοι

Στο τρίγωνο της περιοχής των χωριών Μια Μηλιά – Άσσια – Τύμπου τον Αύγουστο του 1974 μετά τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής της Εθνικής Φρουράς από τον Αττίλα  χάθηκαν τα ίχνη εκατοντάδων αμάχων και στρατιωτών έφεδρων και κληρωτών.

Για χρόνια μετά την εισβολή μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στο χωράφι ακριβώς απέναντι από το αεροδρόμιο της Τύμπου, βρίσκονταν τα συντρίμμια πολιτικού λεωφορείου που μετέφερε έφεδρους στρατιώτες του 226 Τάγματος Πεζικού, οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την προέλαση του Αττίλα. Οδηγός του λεωφορείου, στο οποίο επέβαιναν περίπου 40 άτομα ήταν έφεδρος στρατιώτης από την Αραδίππου, ενώ προπορευόταν φορτηγό αυτοκίνητο με οδηγό τον Κώστα Φασιά από τους Τρούλους.

Ενώ κινούνταν επί του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου δέχθηκαν πυρά από εχθρικά άρματα μάχη, με αποτέλεσμα το φορτηγό να αναφλεγεί, ενώ οι επιβάτες του λεωφορείου το εγκατέλειψαν επιχειρώντας να διαφύγουν πεζοί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί αιχμαλωτίστηκαν από τον τουρκικό στρατό με τους περισσότερους να αγνοείται η τύχη τους.

Σε εκταφή που πραγματοποιήθηκε το 2016 μεταξύ του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και της κοινότητας Μόρας εντοπίστηκαν τα οστά τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως τα άτομα τα οποία επέβαιναν στο φορτηγό, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός του οχήματος.