Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΘΤΡ

Μερική αποκατάσταση του τελούντα σε αργία αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή και την άρση του αφορισμού του Θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αποφάσισε στη σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος. Ικανοποίηση για την απόφαση εξέφρασε ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος.

Τη μέση λύση επέλεξε τελικά η Ιερά Σύνοδος, για το θέμα του τελούντα σε αργία εδώ 27 χρόνια αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή.

Το θέμα εξετάστηκε εκ νέου στην πρωινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου με τη δια ζώσης παρουσία του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου.

Οι Συνοδικοί τελικά αποφάσισαν όπως επιτρέψουν στον Παγκράτιο να μετέχει σε ιερές ακολουθίες όπως τον εσπερινό και τον όρθρο, όχι όμως να τελεί ιερά μυστήρια όπως Γάμους, Βαπτίσεις και τη Θεία Ευχαριστία.

«Οποίος παρέδωσε ενυπόγραφη επιστολή μέσω της οποίας, χωρίς να ζητεί την άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Η Ιερά Σύνοδος απεδέχθη το αίτημα του», είπε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Στην πρώτη αντίδραση του, μέσω του ΑΝΤ1, ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος με μεγαλοψυχία χαρακτήρισε ευλογία την συγκεκριμένη απόφαση:

«Τίποτα δεν με ρώτησαν. Απλώς συζητήσαμε ένα κείμενο το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό και τελείωσε. Μπορώ να κάνω μια κηδεία τους χαιρετισμούς πάντοτέ με την ευλογία του οικείου μητροπολίτη. Βεβαίως είναι σημαντικό και πρέπει να τους ευχαριστήσω και να προσευχόμαστε να ανατείλουν καλύτερες μέρες για όλο το έθνος».

Άρση αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη

Η Σύνοδος, προχώρησε στην άρση του αφορισμού που προ οκταετίας το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο επέβαλε στο θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αποκαθιστώντας τον ως μέλος της εκκλησίας και δίνοντας του τη δυνατότητα να μετέχει στα μυστήρια. Ο κ. Πιτσιλλίδης το πρωί παρουσιάστηκε ενώπιον των Συνοδικών.

«Εξέφρασε τη λύπη του γιατί με την αψυχολόγητη όπως είπε, συμπεριφορά του, έγινε αίτια σκανδαλισμού των πιστών», ανέφερε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Την συνεδρίαση απασχόλησε επίσης και η παρουσία σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κυρίως θεολόγων, οι οποίοι σύμφωνα με τους Συνοδικούς εκφράζουν γνώμη για κάθε εκκλησιαστικό ή θεολογικό ζήτημα χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τη δέουσα πληροφόρηση.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα όπως τα ζητήματα που έχουν προς εξέταση να τα καταθέτουν ενώπιον της Συνόδου. Διαφορετικά προειδοποιεί θα καλούνται ενώπιον της Ιεράς Συνόδου προς απολογία και διευκρίνηση των θέσεων τους.