Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σχολειο μαθητες συνοδοι

 

Βολές εναντίον του Υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ αναφορικά με το θέμα των συνοδών στα σχολεία, κάνοντας λόγο για μη ικανοποίηση των αναγκών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κατά την σημερινή συζήτηση στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής σημείωσε επίσης  πως παιδιά με αναπηρία δεν κατάφεραν να φοιτήσουν στα θερινά σχολεία καθώς δεν είχαν συνοδό.

Χρίστος Χριστοφίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Οι αριθμοί των συνοδών που έχουν δώσει στις επαρχιακές επιτροπές είναι πιο κάτω από τις περσινές ανάγκες, από το πως κλείσαμε δηλαδή τη σχολική χρονιά, ενώ φαίνεται ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες».

Στην δική του τοποθέτηση μετά την συνεδρίαση ο Πρόεδρος της επιτροπής, Πάυλος Μυλωνάς τόνισε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να ιεραρχιθούν οι ανάγκες παιδείας και της εκπαίδευσης, επενδύοντας χρήματα μέσα από ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό. 

Παύλος Μυλωνάς – Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας

«Μάλλον το πολιτικό σύστημα έχει μυωπία και πρεσβυωπία και δεν μπορεί να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα πήγαμε στην Πάφο και βρήκαμε κάτω από τις σκάλες ένα δωμάτιο, κλουβί φυλακή για την ειδική εκπαίδευση μιλούμε για μωρά με αυτισμό  +που αυτοτραυματίζονται παιδιά με τετραπληγίες παραπληγίες»

Προς επίλυση οδεύει το θέμα με τους εξειδικευμένους συνόδους, δηλαδή τους νοσηλευτές που χρειάζονται παιδιά με σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες για τη φοίτηση τους. Πλέον θεσμοθετείται η διαδικασία για  την αξιολόγηση των αιτημάτων.

Ανδρέας Αποστόλου – Βουλευτής ΕΔΕΚ

«Μας λέχθηκε πως σήμερα υπάρχουν 12 αιτήματα και υπάρχει η σαφής δέσμευσης από την εκτελεστικής εξουσία ότι όσες  περιπτώσεις επιστημονικά αξιολογηθούν και εγκριθούν θα έχουν νοσηλευτή»

Πρόδρομος Αλαμπρίτης – Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Οι διαδικασίες της αξιολόγησης των αναγκών πρέπει να επιταχυνθούν και να μην αδικούνται παιδιά, βλέπουμε πως στην έναρξη της χρονιάς έχουμε αιτήματα τα οποία μπορεί να εξεταστούν μετά από 1,2,3 και 4 μήνες»

Κοινή διαπίστωση η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας  για την ειδική εκπαίδευσης που χρονολογείται από το 1999.