Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σχολικός συνοδός, ο φύλακας άγγελος των παιδιών με ειδικές ικανότητες. 

 

Στην θεωρία επάγγελμα, στην πράξη λειτούργημα, με τον σχολικό συνοδό να καλείται καθημερινά να επιτελέσει ταυτοχρόνως διάφορους ρόλους στο σχολικό περιβάλλον, όπως του φίλου, του ψυχολόγου, του φύλακα, του φροντιστή και τόσα άλλα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού. 

 

Είναι οι άνθρωποι που με υπομονή, επιμονή και κατανόηση στέκονται καθημερινά βράχοι, έτοιμοι να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες συμπεριφορές, τις εκρήξεις θυμού και πανικού που μπορεί να εκδηλώσει ένα παιδί.

 

Ωστόσο, πρόκειται για ένα επάγγελμα που διέπεται από μια πεπαλαιωμένη νομοθεσία, χωρίς ιδιαίτερα εργασιακά δικαιώματα, και χαμηλά αμειβόμενο. Μια νομοθεσία που ήθελε τα παιδιά με ιδιαιτερότητες να συνοδεύονται από ανθρώπους που μπορεί να μην ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες τους, με τον σχολικό συνοδό να μην τυγχάνει ιδιαίτερης εκπαίδευσης για την κάθε περίπτωση.  

 

Μιλώντας στο ant1.com.cy Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Σχολικών Συνοδών Κύπρου, Μιχάλης Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο που επιτελούν οι σχολικοί συνοδοί, στις προκλήσεις αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους ένας σχολικός συνοδός, έχει πολυσύνθετους ρόλους, αυτόν του ψυχολόγου, του φροντιστή, του security και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. 

 

Οι δυσκολίες του επαγγέλματος κατά τα λεγόμενα του, πολλές, «έχουμε να κάνουμε με δυσκολίες εργασιακές, με χαμηλό μισθό, δεν έχει τα ωφελήματα που θα έπρεπε να έχει ένας εργαζόμενος για να μπορέσει να επιβιώσει αυτός και η οικογένεια του».

 

Όσον αφορά τον σχολικό χώρο, προβλήματα μπορούν να υπάρξουν καθημερινά, όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους μια κακή συνεννόηση, ή κάποιο παιδί να κινδυνεύσει ή άλλου είδους δυσκολίες που καλείται να διαχειριστεί ο κάθε συνοδός. 

 

Ακόμα, ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι ένας σχολικός συνοδός είναι υπεύθυνος για 2-3 παιδιά τις πλείστες φορές, και αυτό δυσκολεύει το έργο τους, κάτι που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς κάθε χρόνο. 

 

Όπως εξήγησε, «το κάθε παιδί είναι μια δική του μοναδική προσωπικότητα, άλλα παιδιά είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα και άλλα πιο δύσκολα, όταν ο συνοδός μοιράζεται με 3 και 4 παιδιά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των συναισθημάτων του παιδιού». 

 

Υπάρχουν παιδιά που λόγω της ιδιαιτερότητας τους χρειάζονται ατομικό συνοδό και αυτό τις πλείστες των περιπτώσεων δεν καθίσταται εφικτό, μιας και ο συνοδός έχει υπό την προστασία του περισσότερα παιδιά λόγω του ότι δεν υπάρχει επαρκείς αριθμός σχολικών συνοδών. 

 

«Αυτό είναι κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία στους γονείς, οι οποίοι κάθε χρόνο διαμαρτύρονται και ζητούν όπως γίνει πρόσληψη επαρκούς αριθμού σχολικών συνοδών, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους είναι ότι, ένας σχολικός συνοδός δεν ενημερώνεται για τις ιδιαιτερότητες ενός παιδιού, γεγονός που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

 

«Ως επί το πλείστο δεν έχουμε ενημέρωση για την κατάσταση υγείας ενός παιδιού, υπάρχουν σχολεία τα οποία ενημερώνουν, κάποια άλλα όμως δεν ενημερώνουν και προσπαθεί ο σχολικός συνοδός να γνωρίσει το παιδί και να καταλάβει από μόνος του τι συμβαίνει, ή έχει επικοινωνία με τον γονέα και ενημερώνεται απευθείας από εκεί για το τι πρέπει να προσέξει», είπε συγκεκριμένα. 

 

Μάλιστα, ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό όπου ένα παιδί ήταν επιληπτικό και ο σχολικός συνοδός δεν ενημερώθηκε για την κατάσταση υγείας του παιδιού. 

 

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ένας σχολικός συνοδός να μην είναι ενήμερος για τις ιδιαιτερότητες ενός παιδιού, δεν τίθεται θέμα προσωπικών ή ιατρικών δεδομένων όπως επικαλούνται, ένας σχολικός συνοδός πρέπει να γνωρίζει για την κατάσταση ενός παιδιού για να μπορεί να επιληφθεί και να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλάμπους.

 

«Να αλλάξει η πεπαλαιωμένη νομοθεσία του 1994»

 

Το επάγγελμα του σχολικού συνοδού διέπεται από μια πεπαλαιωμένη νομοθεσία του 1994, που ήθελε τα παιδιά με ιδιαιτερότητες να συνοδεύονται από ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερα προσόντα επιτελώντας αποκλειστικά τον ρόλο του φροντιστή. 

 

Τα κριτήρια πρόσληψης ενός σχολικού συνοδού είναι απολυτήριο Λυκείου, έπειτα γίνονται συνεντεύξεις από τις σχολικές εφορίες και επιλέγονται κατά την κρίση τους οι πιο ικανοί.

 

Όσον αφορά την εκπαίδευση που τυγχάνει ένας σχολικός συνοδός, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι τα τελευταία χρόνια οι συνοδοί παρακολουθούν κάποια σεμινάρια εκπαίδευσης τα οποία διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας. 

 

«Γενικά υπάρχουν τεράστιες απαιτήσεις, για αυτό τον λόγο πρέπει και ζητούμε όπως τυγχάνουμε περισσότερης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης», είπε συγκεκριμένα. 

 

Όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους ως Σύνδεσμος έχουν κάποιες θέσεις, ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία, να θεσμοθετηθεί και να αναβαθμιστεί το επάγγελμα τους.  

 

«Η θέση που έχουμε ως Σύνδεσμος Σχολικών Συνοδών είναι ότι πρέπει άμεσα να τεθεί το ζήτημα για καινούρια νομοθεσία, είμαστε στην πεπαλαιωμένη νομοθεσία του 1994 για τους σχολικούς συνοδούς και του 1999 για την ενιαία εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Ως Σύνδεσμος ζητούν θεσμοθέτηση του επαγγέλματος και αναβάθμιση του άμεσα, δηλαδή να είναι καταγραμμένα τα πάντα, όπως τα καθήκοντα του κάθε συνοδού, να ξέρει ο καθένας τα ωφελήματα του, όπως και που πρέπει να έχει λόγο ο συνοδός,  δηλαδή να μπορούν να δίνουν κάποια δεδομένα με βάση την εμπειρία τους στους αρμόδιους φορείς για να μπορεί να βγαίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα και να τοποθετείτε ο κατάλληλος συνοδός για τις εξιδεικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού. 

 

Επιπρόσθετα, ζητούν όπως τυγχάνουν συνεχώς επιμόρφωσης, να είναι ενήμεροι για τα πάντα για να μπορούν να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες του κάθε παιδιού. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, οι σχολικοί συνοδοί ζητούν όπως συμμετέχουν στην πολυθεματική, και αυτό είναι κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στη Βουλή κατά τη τελευταία συνάντηση. 

 

 «Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, δεν θέλουμε να επιβάλουμε την επιστημονική μας άποψη, θέλουμε να συμμετέχουμε στην πολυθεματική για να μεταφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες που έχουμε διαπιστώσει με βάση την εμπειρία μας αλλά και να ενημερωθούμε για τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού που θα έχουμε υπό την επίβλεψη μας», εξήγησε. 

 

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα για άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

«Ελπίζουμε να μας καλέσει το αρμόδιο υπουργείο να κάνουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο, ούτως ώστε να προωθηθεί νομοθεσία.  Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και απλές με βάση τα προβλήματα που διαπιστώνουμε κάθε μέρα, θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα, και πρέπει επιτέλους να φύγουμε από την πεπαλαιωμένη νομοθεσία του 1994.», είπε καταληκτικά.