Τηλεόραση Ραδιόφωνο
η

"Δεν θα βολευτούμε ποτέ με τη συνήθεια μιας σιωπηρής και αργόσυρτης διχοτόμησης της Κύπρου" διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Αμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος σημείωσε ότι " δεν θα αποστρατευτούμε ποτέ από τον αγώνα μέχρι την άγια μέρα του γυρισμού σε όλα τα σκλαβωμένα μέρη μας".

Ο ΥΠΑΜ ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του 1974, που διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Έγκωμης και Λύσης, διατρανώνοντας, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους "τον πόθο για λευτεριά και επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Μιχαλάκη Ζιβανάρη στην Έγκωμη και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής.

Οπως είπε ο κ. Γιωργάλλας, δεν θα αποστρατευτούμε "μέχρι την ευλογημένη εκείνη μέρα, που θα απελευθερώσουμε και επανενώσουμε την πατρίδα μας, σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και προόδου γιατί την πατρίδα αυτή οφείλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ελεύθερη και απαλλαγμένη από την κατοχή».

Η εκδήλωση άρχισε με άφιξη φλόγας, την οποία μετέφεραν δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου» από τον χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας και ακολούθησε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Έγκωμης, Ζαχαρία Κυριάκου, ο οποίος είπε ότι αυτές οι ετήσιες αντικατοχικές εκδηλώσεις είναι μια πρόσκληση αγώνα, γιατί μας προσγειώνουν σε μια σκληρή πραγματικότητα".

Πρόσθεσε ότι η σκληρή πραγματικότητα είναι το γεγονός "ότι, παρά τις συνομιλίες τόσων χρόνων, ο Αττίλας είναι εδώ πάνοπλος, αδίστακτος και αμετακίνητος από τις αδιάλλακτες θέσεις του".

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λύσης, Ανδρέας Καουρής, οποίος αναφέρθηκε στο αξέχαστο κεφαλοχώρι της Μεσαορίας και στον άσβεστο πόθο της επιστροφής. Ακολούθως, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λύσης, Χρίστος Στασής, έκανε ένα νοερό ταξίδι στη Λύση, στην ιστορία, τα μνημεία, τους φιλοπρόοδους ανθρώπους της και την εθνική, πολιτιστική και αθλητική προσφορά τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν φωτογραφίες από τη Λύση πριν και μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος διανθίστηκε με απαγγελία ποίησης από τη Μαρούλλα Κυριάκου και αντικατοχικό μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Χορωδία Έγκωμης, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λοΐζου. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Η εδήλωση περιελάμβανε και έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου για τη Λύση.