Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η ηλεκτρονική αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Η κα. Ευαγγέλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηλεκτρονική αίτηση θα συμβάλει καθοριστικά για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόσθεσε ότι θα λειτουργεί ταυτόχρονα και η παραδοσιακή μορφή αίτησης για ΕΕΕ, ενώ υπάρχει και εξυπηρέτηση πολιτών στο 1450 για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Πρόσθεσε ότι την Παρασκευή 7 Ιουλίου θα προχωρήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα μαζί με τον Υφυπουργό Καινοτομίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις αποφάσεις για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ΕΕΕ με πρόσληψη νέου προσωπικού και ανάπτυξη μηχανογραφικών συστημάτων.

Σε σχέση με τη νομοθεσία για αναδοχή, η Υφυπουργός ανέφερε ότι εκκρεμεί η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, αφού θέλει να εξετάσει προσωπικά το θέμα των αυξημένων παροχών προς τους ανάδοχους. Σημείωσε ότι οι ανάγκες στην Κύπρο είναι μεγαλύτερες από την προσφορά που υπάρχει και θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα για να αυξηθούν οι ανάδοχοι, αλλά και μια αναγνώριση από το κράτος για την ευαισθησία αυτών των ανθρώπων. Σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός Ιουλίου και θα ακολουθήσει η κατάθεση νομοσχεδίου. Είπε ακόμα ότι στις μορφές αναδοχής προστίθεται η επαγγελματική αναδοχή και αφορά παιδιά με σοβαρό πρόβλημα σωματικής ή νοητικής αναπηρίας η αυξημένη φροντίδα των οποίων θα πρέπει να αναλαμβάνεται από επαγγελματίες.

Αναφορικά με τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία είπε ότι η διαβούλευση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) έχει ολοκληρωθεί και εξασφαλίστηκε σύμφωνη γνώμη να δοθεί προτεραιότητα σε δύο πιλοτικά προγράμματα. Αυτά θα αφορούν τους προσωπικούς βοηθούς και προσωπικούς συμβούλους ατόμων με αναπηρία και σε πρώτη φάση προβλέπεται η πρόσληψη 90 προσωπικών βοηθών και 50 συμβούλων. Πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία θα κτίζεται παράλληλα με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, με στόχο να υλοποιηθούν όλα όσα προνοούνται στη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της καθυστέρησης στη λήψη σύνταξης λόγω καθυστέρησης εξετάσεις αιτημάτων από δικαιούχους σύνταξης και από την Ελλάδα και σημείωσε ότι μέχρι την εξέταση της αίτησης, οι αιτητές διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ΕΕΕ.

Σε σχέση με την αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου, ανέφερε ότι εξετάζεται στο πλαίσιο του γενικότερου εκσυγχρονισμού της επιδοματικής πολιτικής και εντός των δημοσιονομικών δυνατότητων. Πρόσθεσε ότι μελετούν τόσο τις ανάγκες που έχουν προκύψει όσο και μελλοντικές ανάγκες που δύναται να προκύψουν, ενώ ανέφερε ότι τον Σεπτέμβρη θα μπορεί να παρουσιάσει στην Επιτροπή μια εικόνα της χαρτογράφησης των αναγκών.

Αναφέρθηκε ακόμα στο επίδομα μονογονιού, εκφράζοντας κάποιους προβληματισμούς για το θέμα συμβίωσης κάτω από την ίδια στέγη. Παράλληλα εμφανίστηκε θετική στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκο Τρυφωνίδη για το θέμα της επικαρπίας ατόμων με αναπηρία.

Απάντησε επίσης σε επισήμανση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου για κενό που δημιουργείται αφού από το σχέδιο επιδότησης διδάκτρων και σίτισης σε νηπιαγωγεία δεν υπάρχει επιδότηση για παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών μέχρι τεσσάρων και οχτώ μηνών. Η κα. Ευαγγέλου ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα για να δουν πώς να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού που καλύπτεται σε σχέση με την παροχή ποιοτικής φροντίδας σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών.