Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, για την υλοποίηση του πλάνου της ηλεκτρονικής ταυτότητας αλλά και για τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας που επικρατεί.

Ερωτηθείς για το τι προκύπτει με την ηλεκτρονική ταυτότητα, ο κ.Χατζηζαχαρίας ανέφερε ότι «Η ανάδοχος εταιρεία με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι πανέτοιμη. Ο κόσμος μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, ωστόσο υπάρχει ένα κόστος το οποίο ανέρχεται στα 50 ευρώ για 3 έτη. Έχω ζητήσει από το κράτος να επωμιστεί το κόστος.»

«Με την ηλεκτρονική ταυτότητα μπορούμε να ταυτοποιηθούμε σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες πολύ ευκολότερα. Λόγω της αλλαγής αυτής, άλλαξε και η νομοθεσία για την ηλεκτρονική ταυτότητα και πλέον θα συμπεριλαμβάνει και την ηλεκτρονική υπογραφή. Το κόστος της ηλεκτρονικής υπογραφής είναι συνυφασμένο με την ηλεκτρονική υπογραφή, η οποία έχει και νομική ισχύ πλέον»

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας επισημαίνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η θωράκιση των δομών και των συστημάτων του κράτους για να αποτραπούν τέτοιες ενέργειες. Έχουμε σχέδιο δράσης με 13 πυλώνες σε αρχικό στάδιο, οι οποίοι βρίσκονται στο Υπουργείο οικονομικών και αναμένουν έγκριση. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι δεν έχουμε δώσει ούτε ένα ευρώ σε χάκερς.»