Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυνήγι, κυνηγός, όπλο

Για τις σημαντικές αλλαγές που προνοεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την Υπηρεσία Θήρας μίλησε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας Πέτρος Αναγιωτός. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις νέες πρόνοιες που θα επιτρέπουν στους θηροφύλακες να οπλοφορούν, να κάνουν χρήση καμερών σώματος αλλά και την τοποθέτηση καμερών σε δάση και στην ύπαιθρο και στα νέα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε κυνηγούς. 

Το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από προχθές προνοεί μεταξύ άλλων την οπλοφορία από ωρομίσθιους θηροφύλακες και εναπόκειται στον αρχηγό της αστυνομίας ποια όπλα θα χρησιμοποιηθούν. 

Όπως είπε ο οπλισμός και οι κάμερες θα χρησιμοποιούνται στη βάση ειδικού πρωτοκόλλου. Οι θηροφύλακες που θα φέρουν οπλισμό θα το κάνουν αφού περάσουν με επιτυχία την αθλητική δοκιμασία, το νάρκοτεστ και το ψυχομετρικό τεστ που θα καθοριστούν από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας ενώ θα έχουν τύχει και ειδικής εκπαίδευσης που θα εγκριθεί από τον αρχηγό Αστυνομίας.  

Ο κ. Αναγιωτός αναφέρθηκε και στις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κάμερες σώματος που θα φέρουν οι θηροφύλακες και ποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο οπτικοακουστικό υλικό που θα καταγράφουν.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα ποινικοποιηθεί το φαινόμενο ανάρτησης φωτογραφιών με τραυματισμένα ή θηρευμένα θηράματα στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Και αυτό, όπως είπε, επειδή κάποιες παρέες ή κάποια πρόσωπα λειτουγούν μεταξύ τους ανταγωνιστικά κάτι λειτουργεί ενάντια στο κυνήγι και ζημιώνει την άγρια πανίδα και τα θηράματα. 

Αναφερόμενος στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε κυνηγούς είπε ότι αυτά θα αλλάξουν, ειδικά το εξώδικο πρόστιμο για νυχτερινή εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων αυξάνεται από 500 σε 1000 ευρώ. Ωστόσο το τέλος απόκτησης άδειας κυνηγίου για νέους κάτω των 18 ετών θα μειώνεται για όσους προσφέρουν αποδεδειγμένα εθελοντική υπηρεσία σε κυνηγετικούς συλλόγους.  

Όπως είπε το νομοσχέδιο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Θήρας και στις 22 Ιουνίου, στις 9.00 πμ θα γίνει παρουσίαση του νομοσχεδίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και θα ακουστούν οι απόψεις που θα υπάρχουν. Μέχρι τις 3 Ιουλίου θα δοθεί πρόσθετος χρόνος για να υποβληθούν και γραπτώς οι διάφορες απόψεις και το νομοσχέδιο θα σταλεί στην Νομική Υπηρεσία για να τύχει της απαραίτητης νομοτεχνικής επεξεργασίας. Στη συνέχεια θα οδηγηθεί προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ώστε να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.