Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυνήγι

Χαράς ευαγγέλια για χιλιάδες κυνηγούς αποτελούν οι κυνηγετικές περιόδοι, με την Υπηρεσία Θήρας να βρίσκεται ως είθισται σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση. Μια περίοδος που ωστόσο συνοδεύεται πέραν από θηράματα, και με εξώδικα, αρκετά εκ των οποίων, ιδιαίτερα τσουχτερά.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, προβαίνοντας σε μια πρώτη αποτίμηση των πρώτων δυο εξορμήσεων της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου, αλλά και τις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η Υπηρεσία στο προσεχές μέλλον.

Αίσθηση προκαλεί το ύψος των εκδοθέντων εξωδίκων της τελευταίας πενταετίας, όπου σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό ανέρχονται στα 2.778, με το συνολικό πρόστιμο να ανέρχεται κοντά στα €3.000.000. Όπως ανέφερε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, από αυτά ένα ποσοστό πέραν του 80% έχει εισπραχθεί, και στην πλειοψηφία τους αποτελούν μικρότερα αδικήματα.

Αναφορικά με τις καταγγελίες που προέκυψαν κατά τις δυο πρώτες εξορμήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό έχουν προκύψει εφτά συνολικά σοβαρές υποθέσεις, και ένας αριθμός λιγότερο σοβαρών.


Μια καταγγελία προέκυψε μάλιστα προ λίγων ημερών, όταν πριν από δυο βράδια, κατά τη διάρκεια περιπόλου μελών της Θήρας, εντοπίστηκε πρόσωπο με προβολέα στην κατοχή του, κάτι που αποτελεί σοβαρό αδίκημα, και ως εκ τούτου έχει καταγγελθεί. Ανέφερε μάλιστα πως παρόμοιες υποθέσεις έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν, χάρη στη 24ωρη περιπολία της Υπηρεσίας Θήρας.


Ερωτηθείς σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις για το άνοιγμα της περιοχής στο Γέρι, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός από φάσσες που διαβιούσε στο πάρκο να εξαφανιστούν, ο κ. Αναγιωτός απάντησε πως το άνοιγμα της περιοχής έγινε μετά από εισήγηση του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου. Σημείωσε μάλιστα πως η σημερινή περιοχή δεν ήταν απαγορευμένη, καθώς επιτρεπόταν το κυνήγι της πέρδικας και του λαγού, απλώς φέτος επετράπη το κυνήγι και κατά την θερινή περίοδο.

Αναγνώρισε ωστόσο πως υπάρχει θέμα με τα λεγόμενα πόστα και την τοποθέτηση παλετών, κάτι που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα.

Αναφορικά με τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Υπηρεσίας, ο κ. Αναγιωτός έκανε ειδική μνεία στα drones που επιθυμεί να εντάξει στη «φαρέτρα» της, κάτι για το οποίο γίνεται ήδη προεργασία για να επιτευχθεί η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία Σχολής Θηροφυλάκων, ένα πολύ σημαντικό σχεδιασμό στον οποίο η Υπηρεσία επενδύει αρκετά.