Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επίτροπη Θεσμών κόκκινος Φακέλλων

Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το απόλυτο χάος με τους κόκκινους φακέλους για το κυπριακό ποδόσφαιρο, που αποστέλλει η UEFA, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού Χάρης Σαββίδης, ο οποίος ήταν ερευνών λειτουργός σε υποθέσεις της Επιτροπής, προέβη σε ομοβροντία αποκαλύψεων.

Συγκεκριμένα, είπε πως σε 18 μήνες έλαβαν 11 κόκκινους φακέλους από το Φόρουμ της Κοπεγχάγης και από την ΟΥΕΦΑ, που αφορούσαν την ομάδα της Καρμιώτισσας και 5 που αφορούσαν τον Ερμή, όλοι για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

Χάρης Σαββίδης – Τέως ερευνών λειτουργός 

Με βάση τους κανονισμούς της ΚΟΠ, μια ομάδα στον πρώτο κόκκινο της φάκελο που της επιρρίπτονται ευθύνες, λαμβάνει πρόστιμο, τη δεύτερη φορά δέχεται μείωση βαθμών, την τρίτη υποβιβάζεται και την τέταρτη διαγράφεται από την Ομοσπονδία.

Και πρόσθεσε, πως η ΚΟΠ απέκρυψε κόκκινους φακέλους από την Επιτροπή Δεοντολογίας για πολλούς μήνες, συμπληρώνοντας πως μετά από συνάντηση με την ΚΟΠ ο Πρόεδρος της τους είχε πει πως η Ομοσπονδία δεν είχε παραλάβει κόκκινο φάκελο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Για να προχωρήσει σε νέα αποκάλυψη.

Χάρης Σαββίδης – Τέως ερευνών λειτουργός

Δέχθηκα τηλεφώνημα από ανώτατο αξιωματούχο της ΟΥΕΦΑ ο οποίος με ρώτησε γιατί δημοσιοποιήσαμε ότι λάβαμε κόκκινους φακέλους από την ΟΥΕΦΑ. Όταν ρώτησα για ποιο λόγο παραπονείται η ΟΥΕΦΑ προς την Επιτροπή, μου είπε πως ήταν συνέχεια παραπόνου της ΚΟΠ προς την ΟΥΕΦΑ, για το γεγονός ότι απέστελλε τους φακέλους και στην Επιτροπή Δεοντολογίας και όχι μόνο στην ίδια την Ομοσπονδία (ΚΟΠ).

Ο κύριος Σαββίδης τόνισε πως ουδεμία παρέμβαση, πολιτική ή άλλη, είχε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει κύκλωμα που εμπόδιζε τη διερεύνηση απάντησε καταφατικά.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, συνέχισε, δημιουργήθηκε για να μην μπορεί να λειτουργεί και για να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο, είπε, που μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν κανονισμοί.

Χάρης Σαββίδης – Τέως ερευνών λειτουργός

Ήταν ένας μοναχικός δρόμος για μας. Κανείς δεν βοήθησε το έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας, με εξαίρεση την Αστυνομία. Η υπόθεση του φιλικού αγώνα Καρμιώτισσα-Απόλλων ήταν το δέντρο και η Επιτροπή ήθελε να κοιτάει το δάσος. Και από τα στοιχεία που είχαμε, καθιστούσαν και την ΚΟΠ υπό διερεύνηση.

Η επιθυμία της ΚΟΠ 

Εκ μέρους της ΚΟΠ, ο αντιπρόεδρος Νίκος Νικολάου, αφού διευκρίνισε πως το θέμα για το οποίο κλήθηκαν ήταν άλλο, ανέφερε πως όλα τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής όταν και θα προσκομίσει στοιχεία.

Νίκος Νικολάου- Αντιπρόεδρος ΚΟΠ 
Έχουν τιμωρηθεί ομάδες και ενδεχομένως κάποιες από αυτές που εμπλέκονται δεν θα υπάρχουν την επόμενη σεζόν. Ωστόσο, με βάση τους Κανονισμούς και τα δεδομένα που υπήρχαν ενώπιον της Ομοσπονδίας, οι ομάδες της Καρμιώτισσας και του Ερμή δεν έπρεπε να είχαν διαγραφεί την περίοδο εκείνη.

Τόνισε, επίσης, πως είναι απαίτηση της ΚΟΠ, να εξιχνιάζονται όλες οι υποθέσεις των κόκκινων φακέλων όπως γίνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπου επιβάλλονται τιμωρίες σε ομάδες και παράγοντες.