Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Συνεχίζεται ο απόηχος της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών της Βουλής και των όσων ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Με μακροσκελή ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία παρεμβαίνει στο θέμα, κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και άρση του ανέλεγκτου των εξουσιών του ως δημόσιου κατήγορου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι χθες διαβίβασε δεύτερη υπόθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς σχετικά με κατ’ ισχυρισμό υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων.

Ελεγκτική Υπηρεσία

«Η δεύτερη αυτή υπόθεση περιλαμβάνει και περίπτωση που άπτεται της διερεύνησης σοβαρής μορφής φορολογικών θεμάτων εταιρείας συμφερόντων προσώπων που ασκούν δημόσια επιρροή. Ως γνωστό, η εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τις ποινικές διώξεις αφορά τόσο την εξουσία του να διατάξει ή όχι την έναρξη ποινικής διερεύνησης, να προχωρήσει ή όχι σε ποινική δίωξη, και να αναστείλει υπόθεση που έχει ήδη καταχωριστεί ενώπιον δικαστηρίου»

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης κλήθηκε από τον ΑΝΤ1 να τοποθετηθεί επί της ανακοίνωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Γιώργος Σαββίδης- Γενικός Εισαγγελέας

«Ο Γενικός Ελεγκτής επιλέγει, για άλλη μια φορά, να τοποθετείται δημόσια για νομικά θέματα που είναι σαφώς εκτός της αρμοδιότητάς του. Έδωσα επίσημα χθες στη Βουλή τεκμηριωμένες και πλήρεις απαντήσεις».

Στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προστίθεται ότι στις εκθέσεις της επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι διάχυτη η ανησυχία της για το ανέλεγκτο των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.

Ελεγκτική Υπηρεσία

«Μας προκαλεί έκπληξη η αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα, όπως δημοσιοποιείται σήμερα, ότι είναι μύθος πως η επιτροπή Greco απαιτεί τη δικαιολόγηση αποφάσεων για αναστολή ποινικών διώξεων για λόγους δημοσίου συμφέροντος»

Γιώργος Σαββίδης- Γενικός Εισαγγελέας

Μου δόθηκε η ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή ακριβώς να ‘διαλύσω’ μια λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί και αυτή είναι ότι η Επιτροπή GRECO ζήτησε να διαχωριστεί η Νομική Υπηρεσία σε σύμβουλο του Κράτους και σε δημόσιο κατήγορο. Η GRECO δεν είπε κάτι τέτοιο, αφού, στον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης, αξιολογούσε το μέρος εκείνο της Νομικής Υπηρεσίας που αφορά στους δημόσιος κατηγόρους. Επομένως γι` αυτούς είναι που μίλησε και ο λόγος που μίλησε μόνο γι` αυτούς, είναι γιατί μόνο αυτούς αξιολογούσε. Αυτό το οποίο η GRECO είπε, είναι ότι θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν και να αυτονομηθούν. Για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία επί του θέματος αυτού και για να διαλυθούν αυτές οι ανυπόστατες θέσεις, στους κύκλους αξιολόγησης συμμόρφωσης της GRECO γίνεται αναφορά ακριβώς στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας και αυτό είναι το μόνο που απομένει. Δηλαδή, η αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας είναι το μόνο που εκκρεμεί για να ικανοποιηθεί αυτή η σύσταση.

Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα, σχολίαζαν ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για το ζήτημα, παραμένει ως είχε εκφραστεί προεκλογικά, υπέρ δηλαδή του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.

Κυβερνητική Πηγή

«Υπάρχει ανάγκη για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων, όμως πρέπει να γίνει σημαντική προεργασία. Η θέση του ΠτΔ παραμένει η ίδια, όμως πρέπει να εξεταστούν οι νομικές πτυχές, καθώς υπάρχει πολυπλοκότητα.»