Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Θα «καρφώσει» την Κύπρο στην GRECO.

Το δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής, φανερά ενοχλημένος από τις συνταγματικές αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα ως προς το διττό ρόλο των αρμοδιοτήτων του.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, τόνισε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να λειτουργεί ανεμπόδιστα από οποιονδήποτε φραγμό και όρια, τόσο στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, όσο και στην ελευθερία να αποφασίζει, για το περιεχόμενο και το χρόνο ετοιμασίας, έκδοσης και δημοσιοποίησης των εκθέσεων ελέγχου. 

Και τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε το 2020, όταν ο Εισαγγελέας γνωμάτευσε για τη μη παραχώρηση στοιχείων στην Ελεγκτική, για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και συνεχίζεται και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα με το τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα, την Επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης, προς την οποία θα θέσουμε το θέμα, με το «διπλό καπέλο του Γενικού Εισαγγελέα», ο οποίος με γνωμάτευση του π.χ. προς κάποιο υπουργείο, μπορεί να μην επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην πληροφόρηση. Βεβαίως, ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει το δικαίωμα με βάση το Σύνταγμα, λειτουργεί δηλαδή, νομότυπα. Αλλά, θα θέσουμε το θέμα στην  GRECO, κάτι πρέπει να γίνει.

Μάλιστα, ο κύριος Μιχαηλίδης επέμεινε στις δηλώσεις του, μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας του, ότι η Ελεγκτική εργάζεται από το 2020 και μετά, σε εχθρικό από την κυβέρνηση και τη Νομική Υπηρεσία, περιβάλλον, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων για τα χρυσά διαβατήρια.

Η Έκθεση μας χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής, ακατάλληλη κ.λ.π. και σε μένα, προσωπικά είχαν αποδοθεί, κίνητρα ότι ενεργώ με πολιτικά κίνητρα. Και εξήγησα ότι αυτό, προφανώς δεικνύει ένα εχθρικό περιβάλλον για την υπηρεσία μας

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για το 2023, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι, ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, έναντι 7,3 εκατομμύρια  το 2022, καταγράφοντας αύξηση 10,2%.