Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ε

Τις συνθήκες θανάτου της 59χρονης Ανθούλας Σαντή από τη Λάρνακα διερευνούν οι αρχές μετά από καταγγελία από τους οικείους της για ιατρική αμέλεια.

Η κ. Ανθούλα εντοπίστηκε νεκρή από το σύζυγο της το βράδυ της 27ης Απριλίου, ενώ την ίδια μέρα διαγνώστηκε με covid και είχε επισκεφθεί τόσο ιδιωτικό νοσηλευτήριο ενώ στη συνέχεια την παρέπεμψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» μίλησε ο σύζυγος της άτυχης 59χρονης Ερίκκος Σάντης και περιέγραψε τα γεγονότα από την στιγμή που η κ. Ανθούλα επισκέφθηκε αρχικά ιδιωτικό νοσοκομείο, την παρέπεμψαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και το βράδυ της ίδιας μέρας άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της.

Το χρονικό

Ο σύζυγος της καταγγέλλει ότι υπήρξε ιατρική αμέλεια και από ιδιωτικό νοσοκομείο που είχαν επισκεφθεί αρχικά αφού όπως αναφέρει της έκαναν covid τεστ και αφού βγήκε θετικό την έστειλαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όσο και από το δημόσιο νοσηλευτήριο αφού σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν βρισκόταν επί έξι ώρες στο ΓΝ Λάρνακας και δεν την είχε δει κανένας γιατρός παρά μόνο της έγραψαν φάρμακα και την άφησαν να πάει στο σπίτι της.

«Πήγαμε στις πρώτες βοήθειες, με τροχοκάθισμα την μετέφερα στο τμήμα covid την έβαλαν σε ένα κρεβάτι την εξέτασε ένας νοσηλευτής και  έμεινε εκεί για ώρες χωρίς κανένας να την δει. Δύο φορές σηκώθηκε από το κρεβάτι πήγε προς τους γιατρούς ζητώντας βοήθεια και τους έλεγε επανειλημμένα «θα με δει κάποιος ή θα με αφήσετε να πεθάνω», καταγγέλλει ο σύζυγος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Σάντης δεν του επέτρεψαν να βρίσκεται μαζί με τη σύζυγο του ενώ σε κάποια στιγμή  κατάφερε να πάει προς τους γιατρούς και τους παρακάλεσε να δουν την σύζυγο του χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

«Μια κοπέλα με ρώτησε η σύζυγος σου είναι θετική ;  της απάντησα ναι και μου είπε δώσε μου λίγο και θα την δω αλλά άλλαξε η βάρδια και η κοπέλα έφυγε», είπε ο κ.  Σάντης.

Στη συνέχεια ο κ. Σάντης είπε ότι σε κάποια στιγμή κάποια νοσοκόμα βοήθησε τη σύζυγο του, και κατά τις 5:00 το απόγευμα έφυγαν από το νοσοκομείο, η κυρία Ανθούλα βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση και ούτε μπορούσε να περπατήσει.

«Φύγαμε και της έγραψαν κάποια φάρμακα, έστειλα το γιό μου να τα πάρει και εκεί αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε και από το νοσοκομείο να μας δώσουν ένα φάρμακο το οποίο δεν μας το έδωσε κανένας», επισήμανε.

Το βράδυ κατά τις 11:00 αφού η κυρία Ανθούλα δεν αισθανόταν καλά ο σύζυγος της προσπάθησε να την πείσει να επιστρέψουν στο Νοσοκομείο αλλά η άτυχη γυναίκα δεν ήθελε να πάει  καθώς όπως έλεγε επανελειμμένα όταν βρισκόταν εκεί επί έξι ώρες δεν την είδε κανένας γιατρός.

 Δυστυχώς η κ. Ανθούλα άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της το ίδιο βράδυ.

Έγινε εκταφή της σορού

Η οικογένεια της κ. Ανθούλας προχώρησε σε καταγγελία για ιατρική αμέλεια και έγινε αίτημα στο Γενικό Εισαγγελέα για να γίνει εκταφή.

Σύμφωνα με τον κ. Σάντη έγινε εκταφή της σορού την Τετάρτη, διενεργήθηκε η νεκροψία και τώρα περιμένουν το πόρισμα.

«Οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι το πόρισμα από τους ιατροδικαστές θα πάρει 9-11 μήνες», επισήμανε ο κ. Σάντης.

Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας

Η Αστυνομία διερευνά καταγγελία για φερόμενη ιατρική αμέλεια, που αφορά τον θάνατο γυναίκας ηλικίας 59 ετών, από την επαρχία Λάρνακας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρήστος Ανδρέου.

Πρόσθεσε ότι «στις 3 Μαΐου έγινε καταγγελία στην Αστυνομία για τον θάνατο γυναίκας ηλικίας 59 ετών, στην επαρχία Λάρνακας, που επήλθε στις 27 Απριλίου. Οι οικείοι της 59χρονης είχαν εξασφαλίσει πιστοποιητικό για τα αίτια θανάτου της, χωρίς προηγουμένως να διενεργηθεί νεκροτομή και προχώρησαν στην ταφή».

Ωστόσο, συνέχισε, «μετά την καταγγελία των οικείων της, οι ανακριτές προχώρησαν άμεσα στην εκταφή της σορού, με βάση διάταγμα δικαστηρίου. Ακολούθησε η νενομισμένη νεκροτομή, η οποία δεν κατέδειξε τα αίτια θανάτου της γυναίκας, ενώ έχουν παραλειφθεί κάποια δείγματα από τη σορό, τα οποία στάλθηκαν για επιστημονικές και άλλες εξετάσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτών των εξετάσεων, η Αστυνομία προχωρεί σε διερεύνηση της υπόθεσης. Ταυτόχρονα, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας, θα υπάρξει συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας για να διοριστεί ιατρικός λειτουργός».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας απάντησε πως «οι ανακριτές έχουν παραλάβει τον Ιατρικό Φάκελο της γυναίκας από το Νοσοκομείο, στο οποίο είχαν κληθεί ορισμένοι γιατροί για να την εξετάσουν. Με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού των Ιατρικών Υπηρεσιών, οι ανακριτές διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα που σχετίζονται με την ιατρική αμέλεια που καταγγέλθηκε στην Αστυνομία», κατέληξε.