Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαδικτυακή απάτη

Χρηματικό ποσό πέραν των 12 χιλιάδων ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν άγνωστοι, από εταιρεία που εδρεύει στη Λεμεσό, την οποίαν παραπλάνησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε σήμερα, στο ΤΑΕ Λεμεσού, από τον ιδιοκτήτη κυπριακής εταιρείας, σύμφωνα με τον οποίον, μετά από ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εταιρεία προχώρησε, τον Νοέμβριο, 2022, σε παραγγελία προϊόντων, από εταιρεία της Ιταλίας με την οποία συνεργάζεται εδώ και χρόνια.

Τον Απρίλιο, η κυπριακή εταιρεία έλαβε μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ψευδώς παρουσιαζόταν πως προερχόταν από την ιταλική εταιρεία και ανέφερε ότι είχε αλλάξει ο τραπεζικός της λογαριασμός. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αναφερόταν ότι η πληρωμή που εκκρεμούσε για την αγορά των προϊόντων θα πρέπει να γίνει με έμβασμα στον νέο τραπεζικό λογαριασμό, σε τράπεζα στην Πολωνία και όχι στον συνήθη τραπεζικό λογαριασμό, σε τράπεζα στην Ιταλία.

Ακολουθώντας τις οδηγίες που είχε λάβει, η κυπριακή εταιρεία προχώρησε σε έμβασμα χρηματικού ποσού ύψους 12.216 ευρώ στον λογαριασμό που αναφερόταν στο μήνυμα, ενώ η απάτη έγινε αντιληπτή όταν εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη της κυπριακής εταιρείας και τον ενημέρωσε ότι δεν είχε λάβει τα χρήματα για την πληρωμή των προϊόντων και ότι δεν είχε αλλάξει τραπεζικό λογαριασμό.

Την υπόθεση διερευνά το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού.

Με αφορμή την νέα αυτή υπόθεση απάτης, η Αστυνομία συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στους εμπορευόμενους, όπως σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πληρωμή, να προχωρούν πάντοτε σε επαλήθευση του μηνύματος, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους προμηθευτές. Για την επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο τηλεφωνικός αριθμός με τον οποίο οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επικοινωνία ή που αναγράφεται σε μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους σε προηγούμενές τους συναλλαγές.

Η Αστυνομία προτρέπει τους ιδιοκτήτες ή διευθυντές εταιρειών, να ενημερώνουν το προσωπικό της εταιρείας τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και να εφαρμόζουν διαδικασίες επαλήθευσης των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνουν.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης, αλλά και συμβουλές για το πως το κοινό μπορεί να αποφύγει την απάτη, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.cypruspolicenews.com/archives/6038