Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αοζ Κύπρου

Αλλαγή σχεδίων για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», προωθεί η κυβέρνηση.

Προτεραιότητα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, αποτελεί πλέον η έλευση του αερίου απευθείας στην Κύπρο και όχι η μεταφορά του σε τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο.

Με δηλώσεις στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι «η αγορά της Αιγύπτου είναι πολύ πεινασμένη για φυσικό αέριο. Και όταν έχω επιλέξω μεταξύ αγορά της Κύπρου και της Αιγύπτου φυσικά θα επιλέξω την εγχώρια αγορά της Κύπρου».

Δεν πρόκειται για ανατροπή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά εξέταση των εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης του κυπριακού φυσικού αερίου με στόχο την τιθάσευση του κόστους ενέργειας, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαναστασίου.  

Σχολίασε ότι «φυσικό αέριο να εισαχθεί στην Κύπρο σε αέρια μορφή για να χρησιμοποιηθεί προς δυο κατευθύνσεις. Η μια πρώτιστα για ηλεκτροπαραγωγή για να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού και το δεύτερο υγροποίηση και εξαγωγή σε αγορές. Και οι αγορές που ενδιαφέρονται είναι οι ευρωπαϊκές».

Το θέμα τέθηκε και στην συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Κάιρο στο περιθώριο της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, ο υπουργός ενέργειας με τον Αιγύπτιο ομόλογο του.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποκλείει, σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στα αιγυπτιακά τερματικά σε Ιντκού και Νταμιέτα.

Πέραν του Αφροδίτη, έχουμε και άλλα κοιτάσματα που έχουν αρκετές ποσότητες αρκετά κοντά σε υποδομές αιγυπτιακές

Από τον ορίζοντα φαίνεται να απομακρύνονται και οι προοπτικές υλοποίησης του υποθαλάσσιου αγωγού East Med για την μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, το έργο με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά και με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ευρωπαϊκής ένωσης, θεωρείται ότι δύσκολα θα αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμος.   

«Ένας αγωγός όμως αυτού του μεγέθους και αυτής της επένδυσης που θα στοιχίσει μερικά δις ευρώ θα πρέπει για να είναι βιώσιμος πρέπει να έχει χρόνο λειτουργίας και επειδή δεν υπάρχει χρόνος λειτουργίας και ο λόγος είναι η πράσινη πολιτική της ΕΕ δεν επιτρέπει σε μεγάλα έργα να αποσβεστούν φαίνεται το συγκεκριμένο έργο να μην είναι πλέον προτεραιότητας. Μάλλον δε δικαιολογείται», ανέφερε ο υπουργός.

Χθες (07/04) ο υπουργός Ενέργειας παρακάθισε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της ανάδοχου εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού αναμένεται να παραληφθεί η πλωτή μονάδα Προμηθέας για  αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, με την ολοκλήρωση των εργασιών που εκτελούνται σε ναυπηγείο στην Σανγκάη. Εντούτοις εκτός χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της προβλήτας στο Βασιλικό.