Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αοζ Κύπρου

Αρχές Μαΐου όπως πληροφορείται ο ΑNT1, θα πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη», η οποία θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Τις εργασίες για λογαριασμό της κοινοπραξίας των εταιρειών Chevron, Shell και NewMed θα πραγματοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth που σήμερα διενεργεί εργασίες στη γειτονική ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη στο κυπριακό θαλασσοτεμάχιο 12, που χρονολογείται από το 2011, υπολογίζεται στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς θεωρείται πολύπλοκης γεωλογικής δομής.

Η νέα γεώτρηση αναμένεται να οριστικοποιήσει εν πολλοίς και το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Η Chevron, διαχειρίστρια του κοιτάσματος, όπως ειπώθηκε και στην «Μέρα Επενδυτών» που διοργάνωσε η εταιρεία στις 28 του περασμένου Φλεβάρη, θεωρεί ως περιοχή υψηλής προτεραιότητάς την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο η προσοχή του αμερικανικού κολοσσού φαίνεται να επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγής στα ισραηλινά κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν, καθώς και στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Νάργκις που ανακαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Στην ατζέντα και η ενέργεια

Η εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου σε τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο, απασχόλησε την συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο Κάιρο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Επίσης ήταν στην κορυφή της ατζέντας στη διμερή συνάντηση που είχε με τον υπουργό πετρελαίου της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μόλα ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

Η μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στο τερματικό υγροποίησης στο Ιντκού, θεωρείται ως το επικρατέστερο σενάριο.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των δυο χωρών έχει καταρτιστεί Τεχνική Επιτροπή, για μελέτη των τεχνικών προδιαγραφών υλοποίησης του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στο τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου.

Με τους διαχειριστές των τερματικών σε συζητήσεις βρίσκεται και η κοινοπραξία, η οποία μέσω του πλάνου ανάπτυξης θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αφροδίτη, με σκοπό να εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησης.