Αρχές του 2023 θα διενεργηθεί και νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως και στο «Ζεύς 1». Παρουσιάζοντας χθες Παρασκευή (04/11) τον προϋπολογισμό του Υπουργείου το 2023, η κυρία Πηλείδου, αποκάλυψε πως αυτή τη φορά με την γεώτρηση στο «Αφροδιτη», θα τοποθετηθούν και υποδομές για την παραγωγή και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο. Αποκλείοντας τη περίπτωση η εξόρυξη και παραγωγή, να γίνεται με πλωτή μονάδα.
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη αναφορικά με τη διαφορά για το κοίτασμα «Ισάι» κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ στις 9 Νοεμβρίου, όπως και να μην ανατραπεί η καλή πρόοδος στο θέμα μετά τις εκλογές στη χώρα.
Όπως είπε, τα υπό μελέτη σενάρια από την κοινοπραξία Exxon Mobil, Qatar Energy και Eni Total, θα προβλέπουν, την μεταφορά του αερίου με αγωγούς που ήδη υπάρχουν στη περιοχή.
Σύμφωνα με την Υπουργό
Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν, είναι το πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα επωφελείται, ούτως ώστε να έχει χαμηλές τιμές τις οποίες να μπορεί να αξιοποιήσει. Η διευθέτηση να συμπεριλαμβάνει και την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο
Η κυρία Πηλείδου ξεκαθάρισε πως στη συμφωνία με την κοινοπραξία θα προβλέπεται η προμήθεια φυσικού αερίου από το 12 και προς την Κύπρο για τις ανάγκες του τόπου. Στόχος, πρόσθεσε είναι η αξιοποίηση όλων των ποσοτήτων στο τεμάχιο «Αφροδίτη», με χρονική έναρξη παραγωγής το 2027.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «βεβαίως θα πρέπει να προμηθευθεί για τις δικές της ανάγκες φυσικό αέριο, από το τεμάχιο 12. Το γεγονός ότι θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο, δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτό το φυσικό αέριο».
Όπως είπε, σήμερα το κόστος ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος φθάνει στα 25 σεντ, ενώ με την έλευση του φυσικού αερίου θα μειωθεί μεταξύ 7 και 9 σεντ, ενώ πλήρης εμπορική εκμετάλλευση από το Αφροδίτη, θα είναι εφικτή το 2027.