Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Προεδρικό

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, το σχέδιο χορηγιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας σε προσφυγικές πολυκατοικίες σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.

Το σχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών, αφορά τρεις χιλιάδες διαμερίσματα, σε 358 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, εκ των οποίων οι 245 είναι σε ικανοποιητική κατάσταση, οι 70 χρήζουν συντήρησης ενώ θα κατεδαφιστούν 43 πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες από το Τμήμα Πολεοδομίας.

«Η ασφάλεια των πολιτών και η διαβίωση τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να σέβεται και να διαφυλάττει. Σήμερα, σε συνέχεια και της σχετικής προεκλογικής μου εξαγγελίας σε σχέση με την προσφυγική μας  πολιτική, κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για διασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα σε εκατοντάδες οικογένειες, που διαβιούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Λεπτομέρειες ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας πως η υλοποίηση του σχεδίου ανοικοδόμησης, το οποίο υπολογίζεται πως θα κοστίσει εκατό τριάντα εκατομμύρια ευρώ, προγραμματίζεται σε βάθος δεκαετίας.

Θα αρχίσει την πρώτη Μαΐου και προνοεί κρατική επιχορήγηση για να προβούν οι ιδιοκτήτες, σε συντήρηση και επιδιόρθωση.

Ενώ έκανε αναφορά ειδικότερα στις περιπτώσεις κατεδάφισης πολυκατοικιών και στην συνεισφορά των δικαιούχων.

«Για παράδειγμα, για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, η συνεισφορά των δικαιούχων θα είναι €10.000 - €12.000, για να πάρουν ένα καινούργιο διαμέρισμα, του οποίου η αξία, ανάλογα με την περιοχή, εκτιμάται μεταξύ €120 και €130 χιλιάδων. Ως εκ τούτου ο δικαιούχος θα μπορεί με μια συνεισφορά που δεν θα ξεπερνά το δέκα τοις εκατόν (10%) να αποκτά ένα νέο διαμέρισμα που θα του προσφέρει μια αξιοπρεπή και ασφαλή στέγη», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ανακοίνωσε επίσης, ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η κυβέρνηση θα επιδοτεί και το ενοίκιο αυτών που θα διαμένουν αλλού.

«Το ενοίκιο για ένα υπνοδωμάτιο θα είναι €400, δύο υπνοδωματίων €600 και τριών υπνοδωματίων €800», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Στους πρόσφυγες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά μεταγενέστερους αγοραστές που είναι πρόσφυγες οι οποίοι έτυχαν και άλλης βοήθειας.

Η τρίτη κατηγορία αφορά μεταγενέστερους αγοραστές που δεν είναι πρόσφυγες.

Για όσους από τις δύο πρώτες κατηγορίες δεν θελήσουν αξιοποιήσουν τα κίνητρα αυτά, τότε θα μπορούν να αποχωρήσουν παραδίδοντας τον τίτλο ιδιοκτησίας και λαμβάνοντας το δέκα τοις εκατό της αξίας του οικοπέδου της πολυκατοικίας.

«Αν η αξία είναι €180 χιλιάδες, θα πάρουν €20 χιλιάδες, θα δώσουν τον τίτλο και θα αποχωρήσουν», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, τίθεται σε λειτουργία ιστοσελίδα και τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τους δικαιούχους, οι οποίοι θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα σε λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.