Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κηδεία αδελφής Γρηγόρη Αυξεντίου

Στην γη του Καλού Χωριού Λάρνακας, μακριά από την αγαπημένη της Λύση, αναπαύεται από σήμερα η Χρυσταλλού Αυξεντίου Σουρουλλά.

Η κηδεία της αδελφής του ήρωα και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, η οποία έφυγε από τη ζωή το την περασμένη Πέμπτη, σε ηλικία 93 ετών, τελέστηκε το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ και Βασιλείου στο Καλό Χωριό Λάρνακας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ το ύστατε χαίρε στην Χρυσταλλού Αυξεντίου Σουρουλλά απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής, νυν και πρώην βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, τοπικοί αξιωματούχοι, αγωνιστές της ΕΟΚΑ , συγγενείς, φίλοι και εκτιμητές του έργου της μοναδικής αδελφής του Σταυραετού του Μαχαιρά.

Επικήδειο εκφώνησαν ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Νίκος Κόσιης και ο δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Καουρής.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Κόσιης, «το επίτευγμα της καθολικής αναγνώρισης του Γρηγόρη, στα τόσα χρόνια που έχουν περάσει το διαφυλάξατε επάξια αγαπημένη Χρυσταλλού. Φεύγεις ήρεμη και ήσυχη αγαθή θα είναι πάντοτε η μνήμη σου».

Ο Δήμαρχος Λύσης δήλωσε, «να σου πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια πήρες τη σκυτάλη από τους γονείς σου Πιερή και Αντωνού και κρατούσες άσβεστη και αδιαπραγμάτευτη ως φυλακτό την ιστορία και τις παρακαταθήκες ενός θρύλου της ελληνικής ιστορίας, του ηρωο-μάρτυρα αδελφού σου».

Η Χρυσταλλού εξάλλου ήταν πάντοτε παρούσα και από το 1957 μέχρι και τον θάνατό της κρατούσε την μνήμη του Γρηγόρη και των άλλων δολοφονηθέντων από τους Άγγλους αγωνιστών ζωντανή.