Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θξη

Σε ηλικία 93 χρόνων έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Χρυστάλλα Αυξεντίου Σουρουλλά, αδελφή του ήρωα της ΕΟΚΑ, του επονομαζόμενου Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου.

Την θλιβερή είδηση γνωστοποίησε με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος και Δήμαρχος της γενέτειράς της Λύσης, Ανδρέας Καουρής. 

Ανδρέας Καουρης- Δήμαρχος Λύσης 

Ο Δήμος Λύσης, οι Λυσιώτες στο σύνολό τους αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, με συγκλονισμό και βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα το θάνατο της μοναδικής αδερφής του Αυξεντίου της Χρυσταλλούς Σουρουλλά που μας έφυγε στα 93 της χρόνια.

Η Χρυσταλλού ήταν το δεύτερο παιδί του Πιερή και της Αντωνούς Αυξεντίου.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη το 1987 είχε αναφερθεί στα παιδικά της χρόνια στη Λύση, με τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο της αδελφό Γρηγόρη.

«Πάντα αρεσκεν του να με βοηθά, να μου παρατζέλει να με φροντίζει  ποττέ μας εν θυμούμαι ότι να μαλλώσουμε ούτε να με δέρει. Εγώ ήμουν φοιτσιάρα, όπου πηγαίναμε ήταν να με κρατά που το χέρι».

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, η Χρυστάλλου βοηθούσε τόσο τον αδερφό της όσο και την οικογένεια του συζύγου της, ενώ μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου αγωνίστηκε ώστε να παραμείνει άσβεστη η μνήμη του Ζήδρου, του αδελφού της, αλλά και των συναγωνιστών του.

Ανδρέας Καουρης- Δήμαρχος Λύσης

Από το 1957 που έγινε ολοκαύτωμα ο αδερφός της ήταν μια ζωντανή πηγή μια ολοζώντανη πηγή πληροφόρησης, έγκαιρης και αυθεντικής πληροφόρησης για τα κατορθώματα και την δράση του εαυτού της, και τα κουβαλούσε μέχρι τον θάνατό της.

Η Χρυσταλλού ήταν πάντοτε παρούσα, κρατώντας την μνήμη του Γρηγόρη και των άλλων δολοφονηθέντων από τους Άγγλους αγωνιστών ζωντανή.

«Η τιμή ανήκει στον Γρηγόρη. Αλλά η τύχη αφού τα έφερε να είμαι αδερφή του δέχουμε τα εκ μέρους του και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τον θάνατο της Χρυσταλλούς εξέδωσαν πολιτικά κόμματα και αθλητικά σύνολα, μεταξύ των οποίων η αγαπημένη ομάδα του Γρηγόρη, η Ανόρθωσις.

Η κηδεία της Χρυσταλλούς Αυξεντίου Σουρουλλά θα τελεστεί την Κυριακή, 26 Μαρτίου στις 11 το πρωί από την εκκλησία των Αγίων Ραφαήλ και Βασιλείου στο Καλό Χωριό Λάρνακας.