Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΔΡ

Στον αέρα βρίσκεται η κοινή ανάπτυξη του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, καθώς η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει μέχρι στιγμής υποβάλει την εγγυητική, ενώ από πλευράς κυβέρνησης ήδη έχει ζητηθεί η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας για τα επόμενα βήματα. 

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης και ερωτηθείς για την επόμενη μέρα, εξήγησε ότι «εξαρτάται από τις ενέργειες της αναδόχου εταιρίας. Αν υποβάλουν την εγγυητική ακόμη και τώρα το έργο επανέρχεται στην κανονικότητα».  

Όπως ξεκαθάρισε για την εγγυητική «δεν έχουμε θέσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα, η ίδια η εταιρεία είχε δηλώσει μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό ότι θα την υποβάλει άμεσα. Εμείς είχαμε πει ότι επειδή είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία η έκδοση εγγυητικής, θεωρούμε ότι ένας εύλογος χρόνος είναι μέχρι την Παρασκευή. Και για να μην πει κάνεις ότι το βλέπουμε πολύ γρήγορα, είπαμε να δώσουμε ακόμη δύο μέρες. Στο τέλος της ημέρας, την Τρίτη θεωρήσαμε ότι δεν είχε ανταποκριθεί η εταιρεία και ενημερώσαμε την Νομική Υπηρεσία για το γεγονός αυτό». 

«Εμείς δεν περιμένουμε τίποτα πλέον», τόνισε ο Υπουργός ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που θα περιμένει η κυβέρνηση ακόμη την εγγυητική. Έχει ήδη ζητηθεί από τη ΝΥ να λάβει υπόψη τα γεγονότα και ενημερώσει την κυβέρνηση για τον τρόπο τον οποίο πρέπει να χειριστεί το όλο ζήτημα, αυτής της ουσιαστικής εγγυητικής επιστολής για να λειτουργήσει η σύμβαση. 

Τι γίνεται αν ναυαγήσει η σύμβαση; 

Στο ενδεχόμενο να καταγγελθεί η σύμβαση συμβαίνουν δύο πράγματα, εξήγησε ο κ. Βαφεάδης.  

Αρχικά «να διευκρινιστεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις των δύο μερών σε σχέση με τη σύμβαση, αλλά αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουμε άμεσα τις δράσεις και τις ενέργειες μας για να βρεθεί άλλος επενδυτής».  

Το έργο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, ενώ αν δεν προχωρήσει η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία αυτό μας παίρνει 2-3 χρόνια πίσω, εξήγησε ο κ. Βαφεάδης