Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φδητ

Ανεστάλη την υστάτη η εξαγγελθείσα για σήμερα (14/03) στάση εργασίας των νοσηλευτών στο ΓΝ Αμμοχώστου μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι νοσηλευτές θα απείχαν των καθηκόντων τους για μισή ώρα, και συγκεκριμένα από τις 12:00-12:30, ως αφορμή της μη ανανέωσης του συμβολαίου δυο νοσηλευτών, οι οποίοι εργοδοτήθηκαν λόγω Covid με το καθεστώς της επίταξης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Τρίτης η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ σημειώνουν ότι «ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, θα συζητήσει το θέμα με στόχο την επίλυσή του».

Ενοχλημένοι οι νοσηλευτές

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο «Μέρα Μεσημέρι» το μέλος της ΠΑΣΥΝΟ, Γιώργος Αλλαγιώτης, «δυστυχώς αύριο το συμβόλαιο του ενός συναδέλφου λήγει και είναι πραγματικά είναι μετά λύπης φτάνουμε σε αυτό το σημείο, να προχωρούμε σε απεργιακά μέτρα για το αυτονόητο. Την ίδια ώρα έχουμε σοβαρή υποστελέχωση και αντί να κάνουμε την υπέρβαση και να βρούμε τη λύση για τους δύο συναδέλφους, βρίσκουμε πρόφαση ότι δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε».

OΚΥπΥ: Οι δυο νοσηλευτές δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση όταν προκηρυχθούν θέσεις εργασίας

Παρά "τις εξαιρετικές επιδόσεις και το ήθος συγκεκριμένων τριών νοσηλευτών που προσλήφθηκαν στο πλαίσιο επίταξης ενδιάμεσα της πανδημίας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει βάσει των νομικά συμβατών διαδικασιών", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

Προστίθεται ότι "από τους τρεις επηρεαζόμενους νοσηλευτές των οποίων τα συμβόλαια έχουν λήξει, ο ένας έχει ήδη προσληφθεί βάσει αυτών, οι υπόλοιπες δύο αιτήσεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν ως έχουν ενώ οι δυο νοσηλευτές δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στον ΟΚΥπΥ όταν προκηρυχθούν θέσεις εργασίας".

Ο ΟΚΥπΥ εξηγεί ότι "για τις προσλήψεις νοσηλευτών στον ΟΚΥπΥ υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες εντός των νομικών πλαισίων που είναι γνωστές στους υποψηφίους, στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, διαδικασίες οι οποίες ισχύουν καθολικά για όλους".

Τέλος, αναφέρει ότι "προσλαμβάνει με νόμιμες πρακτικές πρόσληψης που τηρούν τις καθιερωμένες διαδικασίες και προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των υποψηφίων για εργασία".