Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προσφυγικός συνοικισμός

Οι ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες στην Κύπρο εν έτη 2023 είναι συνολικά 43 σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκο Κέττηρο ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Αναφορικά με την κατάσταση των προσφυγικών πολυκατοικιών και τις εκθέσεις που ετοιμάστηκαν, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα καθώς δεν κατατίθενται στη Βουλή για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. 

Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό και Α'Αντιπρόεδρο της ΕΤΕΚ, Ανδρέα Θεοδότου, για την διαφάνεια των στοιχείων έχει προγραμματιστεί συνεδρία στην Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, 14 Μαρτίου με την παρουσία της πολεοδομίας, της Επιτροπής Προσφύγων αλλά και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ). Όπως είπε και στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», η πολεοδομία, την ερχόμενη Τρίτη θα τους ανακοινώσει ποιες πολυκατοικίες είναι ακατάλληλες και ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την πιθανή αναβάθμιση.

Ανδρεάς Θεοδότου - Α'Αντιπρόεδρος ΕΤΕΚ / Πολιτικός Μηχανικός

Μας έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι ότι έχουν γίνει έλεγχοι, αλλά δεν μας έχουν δώσει οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με το ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει.

 

Για τις ακατάλληλες πολυκατοικίες μίλησε και ο Πρόεδρος της επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος λέγοντας «εάν ρωτήσουμε τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς του ΕΤΕΚ θα σας πουν ότι και εκ όψεως φαίνεται ότι αυτές οι πολυκατοικίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα». 

"Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός νεκροφόρες θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτές τις πολυκατοικίες λαμβάνοντας υπόψη την κατάστασή τους, είπε ο κ. Κέττηρος. 

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προσφύγων στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών για την κατάσταση που επικρατεί αλλά το πρώτο μέλημα της Επιτροπής είναι να ενημερωθεί ο κόσμος που διαμένει σε αυτές τις πολυκατοικίες και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια τους.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι την Τρίτη η συνεδρία στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί για να ξέρουν τον δείκτη αντοχής της κάθε πολυκατοικίας στην Κύπρο, για να δουν τον κατάλογο και όλα τα στοιχεία με τις ακατάλληλες πολυκατοικίες αλλά και να δημιουργηθεί πλάνο δράσης, τονίζοντας ότι εάν κριθούν ακατάλληλες οι πολυκατοικίες αυτές θα πρέπει ή να ενοικιαστούν κατοικίες ή να τους παραχωρηθεί στέγη στους κατοίκους.

Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Με τα ζητήματα ασφάλειας δεν παίζουμε γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας. Είμαστε σε σεισμογενή περιοχή και είδαμε τι συνέβηκε στην Τουρκία. Η αναβλητικότητα δεν βοηθάει κανέναν.