Τηλεόραση Ραδιόφωνο
fe

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον αιμορραγικό ιό Marburg, μετά το ξέσπασμα της πρώτης επιβεβαιωμένης επιδημίας της νόσου στην Ισημερινή Γουινέα.

«Ο ιός Marburg ανήκει στην κατηγορία του ιού Έμπολα και όπως ο Έμπολα έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.», είπε ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσους. 

Από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι και τις 6 Φεβρουαρίου έχουν επιβεβαιωθεί εννέα θάνατοι και δεκαέξι ύποπτα κρούσματα με κύρια συμπτώματα πυρετό, κόπωση, αιματοβαμμένο εμετό και διάρροια. 

Το υψηλό ποσοστό θανάτου προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία ούτε και προληπτικό εμβόλιο.

Ο ιός μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους, ωστόσο ενδέχεται να μεταδοθεί και από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως από την επαφή με το αίμα ή με εκκρίσεις ασθενών. 


«Η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Marburg είναι σοβαρή και θανατηφόρα. Αυτός ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στους ανθρώπους. Το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φτάσει το 88%, για να σας δώσουμε μια ιδέα ότι το ποσοστό θνησιμότητας του Covid-19 δεν έφτασε το 2%.», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας της Νέας Γουινέας, Μιτοχα Οντοο Αγιεκαβας.   


Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα αν και επί του παρόντος δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Αναφορικά με τα περιστατικά της νόσου του ιού Marburg που καταγράφηκαν στην Ισημερινή Γουινέα και σε άλλες αφρικανικές χώρες, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας παρακολουθούν στενά τα δεδομένα για την πορεία του ιού», σημείωσε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου. 

Το επίπεδο επικινδυνότητας για τους ταξιδιώτες παραμένει χαμηλό ωστόσο όσοι θα επισκεφθούν τις περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα άτομα, να αποφεύγουν την επαφή με αίμα και άλλα σωματικά υγρά, την επαφή με νυχτερίδες και την επαφή με ζώα όπως οι χιμπατζήδες. 

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να θορυβηθούν και να απομονωθούν σε περίπτωση που παρουσιάσουν πυρετό, ρίγη, μυϊκό πόνο, εξάνθημα, πονόλαιμο, διάρροια, αδυναμία, εμετό, πόνο στο στομάχι ή ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες κατά τη διάρκεια ή μέχρι και 21 ημέρες μετά το ταξίδι. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως την Δευτέρα, με στόχο την ανάλυση όλων των δεδομένων που προκύπτουν από τον ιό Μάρμπουργκ.