Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γες

Το Γραφείο Επιστροφών πέτυχε την πραγματοποίηση 1.172 επιστροφών προσώπων στις χώρες καταγωγής τους τον Ιανουάριο, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Όπως ανέφερε σε οπτικογραφημένη του δήλωση, η προσπάθεια για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ήταν και παραμένει για το Υπουργείο Εσωτερικών ύψιστη προτεραιότητα μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, μόνο μέσα στον πρώτο μήνα του 2023 το Γραφείο Επιστροφών πέτυχε την πραγματοποίηση 1.172 επιστροφών προσώπων στις χώρες καταγωγής τους έναντι 250 τον Ιανουάριο του 2022, πριν από τη λειτουργία του Γραφείου Επιστροφών, απόδοση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις προσδοκίες για ένα ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών σε σχέση με τις 7.600 που επιτεύχθηκαν το 2022.

κξη

«Με αυτή την επίδοση, πέραν της διατήρησης της Κύπρου ως της πρώτης χώρας σε επιστροφές μεταξύ όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ, αποδεικνύεται περίτρανα και η ορθότητα της απόφασης για την σύσταση και λειτουργία του Γραφείου, γεγονός που ήδη αναγνωρίστηκε ως εξαιρετική κίνηση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, συγχαίροντας παράλληλα όσους στελεχώνουν το Γραφείο Επιστροφών του Υπουργείου και οι οποίοι συνεχίζουν αδιάλειπτα, την εξαιρετική εργασία που επιτελούν. 

Πέραν των προσώπων που στελεχώνουν το Γραφείο, ο κ. Νουρής ευχαρίστησε και συνεχάρη στη δήλωσή του όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Ασύλου, τα Μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, την Διοίκηση και τους λειτουργούς της FRONTEX και της Europol, καθώς και τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έμπρακτή στήριξή της.  

«Είναι με αυτές, αλλά και σειρά άλλων στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών, που το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τις βάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Θέλω να ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση όχι απλά θα υιοθετήσει αυτές τις δράσεις, αλλά θα τις ενισχύσει περαιτέρω ώστε αυτό το εθνικό ζήτημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», κατέληξε ο Υπουργός.