Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τις τελευταίες ώρες η είδηση για την κρίσιμη κατάσταση της 4χρονης από στρεπτόκοκκο έχει τρομοκρατήσει αρκετούς γονείς προκαλώντας ανησυχία.

Ο Παιδίατρος Κυριακός Χατζηλαμπρής μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αναστάτωσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηλαμπρής ανέφερε ότι ο στρεπτόκοκκος πάντα υπήρχε στην κοινότητα αφού είναι ένα πολύ συχνό βακτηρίδιο το οποίο πολλές φορές δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα στα παιδιά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ένα ποσοστό ίσως εξελιχθεί σε αμυγδαλίτιδα με την παρουσία εξανθήματος στο στόμα ή στην γλώσσα. Επιπλέον συμπτώματα είναι το πρήξιμο των αδένων στον λαιμό ή η παρουσία ενός εξανθήματος το οποίο πιθανόν να προκαλέσει φαγούρα αλλά υποχωρεί ανώδυνα εντός λίγων ημερών.

Επεσήμανε ότι η διαφορά του ιού τώρα είναι ότι πιθανόν να διαθέτει ένα πιο σοβαρό στέλεχος στις δομές του κάνοντας τον ισχυρότερο.

Παιδίατρος, Κυριακός Χατζηλαμπρής

Η θεραπεία του ιού υπάρχει και είναι η αντιβίωση. Ο στρεπτοκοκκος Α' όταν εντοπιστεί έγκαιρα δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας

Με τη σωστή αντιβίωση κάθε παιδί μπορεί να προλάβει τις λοιμώξεις, ανέφερε. Σημείωσε ότι σε παιδιά που έχουν ιστορικό σχετικά με θέματα υγείας η θεραπεία για τις λοιμώξεις ίσως να παρουσιάζεται δυσκολότερη ωστόσο είναι εξίσου αντιμετωπίσιμα.

Παράκληση του παιδίατρου είναι σε περίπτωση που παρουσιαστούν πολλαπλά συμπτώματα οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους παιδίατρους τους για την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης.

Πιο δύσκολη η κατάσταση στη Βρετανία

Σε σχετική ερώτηση για τα πολλαπλά κρούσματα που παρουσιάζονται στην Βρετανία, ο κ. Χατζηλαμπρής ανέφερε ότι τα περιστατικά εκεί είναι περισσότερα γιατί υπάρχει διαφοροποίηση του συστήματος υγείας από αυτό της Κύπρου. Οι Βρετανοί σε δύσκολες περιπτώσεις όπως οι λοιμώξεις, επικοινωνούν με γενικούς ιατρούς και όχι με παιδίατρους οι οποίοι διαθέτουν κατάλληλη εξειδίκευση κάνοντας τις διαδικασίες δυσκολότερες και χρονοβόρες με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα συμπτώματα, ανέφερε.