Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μακάρειο Νοσοκομείο

Ώρες αγωνίας για τετράχρονο κοριτσάκι.

Διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο Α και νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην εντατική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα το Υπουργείο Υγείας το κοριτσάκι, το οποίο τις προηγούμενες μέρες είχε διαγνωστεί με γρίπη Β, εισήχθη στο Μακάρειο Νοσοκομείο τα ξημερώματα της Κυριακής σε κακή κλινική κατάσταση.

Από τις αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από στρεπτόκοκκο Α΄ και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων.

Κωνσταντίνος Αθανασίου- Σύμβουλος Επικοινωνίας Υπ. Υγείας

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α΄.

Στο Υπουργείο Υγείας σήμανε αμέσως συναγερμός ενώ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης του μικρού κοριτσιού και μετά από ενέργειες της Γενικής Διευθύντριας Χριστίνας Γιαννάκη μετακλήθηκε λοιμωξιολόγος παιδοεντατικολόγος από το Ισραήλ.

Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη- Γενική Διευθύντρια 

Το κοριτσάκι 4,5 ετών βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση σήμερα το πρωί στις 6.45 μου χτύπησε ότι ο υπεύθυνος της εντατικής του Μακάρειου Νοσοκομείου και ζήτησε τη βοήθεια μας για να μπορούμε να φέρουμε καθηγητή από το Ισραήλ να δει το μωρό στις 3.15 έφτασε στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Άπαντες στο Υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε επιφυλακή και αναμένουν νέα ενημέρωση από τον ιατρό ώστε το κοριτσάκι να μεταφερθεί στο εξωτερικό ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες αν αυτό κριθεί αναγκαίο.


«Αυτή τη στιγμή είναι ακόμη εκεί και αναμένω να μου δώσει περαιτέρω ενημέρωση για το παιδάκι», ανέφερε η Δρ. Γιαννάκη.

Πρόκειται για το πρώτο τέτοιας σοβαρότητας περιστατικό στρεπτόκοκκου Α που εντοπίζεται στην Κύπρο, μετά την αναφορά για έξαρση της νόσου στο εξωτερικό.

Ελισάβετ Κωνσταντίνου- Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Υπ. Υγείας 

Κάθε χρόνο έχουμε περιπτώσεις με στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά. Συνήθως κάνουν αμυγδαλίτιδες ή φαρυγγίτιδάς. Όμως φέτος φαίνεται ότι υπάρχουν περιστατικά με βαρύτερη κλινική εικόνα όπως έχει συμβεί πρόσφατα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυρία Κωνσταντίνου κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να επιβλέπουν τα παιδιά για τυχόν συμπτώματα.

«Αν διαπιστώσουν ότι τα παιδιά τους έχουν κάποια εμπύρετη νόσο και είτε δεν υποχωρεί και επιδεινώνεται είτε δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία που έχουν πάρει από τον γιατρό θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίζουν για δεύτερη εξέταση και άμεση επικοινωνία με νοσηλευτικό ίδρυμα», ανέφερε.

Όπως ενημερώνεται ο ΑΝΤ1, ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, θα αποφασίσει αύριο κατά πόσο θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι η έξαρση λοιμώξεων στρεπτόκοκκου Α ανά την Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε την περασμένη βδομάδα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα με την παιδιατρική εταιρεία.