Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ησαϊας Γεώργιος Αθανάσιος

Ένα ξεκάθαρο φαβορί για ανάδειξη στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, δείχνουν οι συσχετισμοί εντός της Ιεράς Συνόδου, αν και οι ισορροπίες θεωρούνται λεπτές, και ανατροπές δεν πρέπει να αποκλείονται.

Στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία πιθανόν να οριστεί την Τρίτη 27η Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η είσοδος του Μητροπολίτη Πάφου στη δεύτερη θέση στο Τριπρόσωπο, αυτομάτως τον καθιστά ως τον επικρατέστερο εκ των τριών για ανάρρηση στον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, εκτός της δικής του ψήφου, αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει και αυτές των Μητροπολιτών Τριμιθούντος Βαρνάβα και Κιτίου Νεκτάριου, καθώς και των Επισκόπων Χύτρων Λεόντιου και Αρσινόης Παγκράτιου.

Σύμφωνα με τις πλείστες ενδείξεις, θα τύχει της στήριξης και των Επισκόπων Καρπασίας Χριστοφόρου και Μεσαορίας Γρηγόριου.

Ενώ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει και η συμπόρευση του Μητροπολίτη Αμμοχώστου Βασίλειου, ο οποίος απέτυχε να κερδίσει είσοδο στο τριπρόσωπο, αλλά είχε ταυτόσημες θέσεις με τον Μητροπολίτη Πάφου σε αρκετά ζητήματα που απασχόλησαν την Ιερά Σύνοδο και κυρίως στο Ουκρανικό.   

Σε αυτή την περίπτωση ο Πάφου Γεώργιος εξασφαλίζει οκτώ ψήφους, περνά στο δεύτερο γύρο και υπολείπεται μιας για εκλογή από τον πρώτο.

Η πλέον συμπαγής ομάδας εντός της Ιεράς Συνόδου θεωρείται αυτή του Λεμεσού Αθανάσιου, η οποία απαρτίζεται από τους επισκόπους Αμαθούντος Νικόλαο, Λήδρας Επιφάνειο και Νεαπόλεως Πορφύριο. 

Ωστόσο εκλογή του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος εξασφάλισε και τις περισσότερες ψήφους στις γενικές εκλογές, θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμένη, αφού εκτός της στήριξης της δικής του ομάδα και ίσως ενός ή δύο ιεραρχών σε περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο, είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των εννέα μελών της Συνόδου.

Ο Ταμασού Ησαϊας εκτός της δικής του ψήφου και αυτής του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, πιθανόν να εξασφαλίσει και αυτήν του Κυρηνείας Χρυσοστόμου ο οποίος προέρχεται από τη μοναστηριακή κοινότητα Κύκκου.

Ο Κυρηνείας, ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά να συνταχθεί με την υποψηφιότητα του μητροπολίτη Πάφου, είτε στο δεύτερο είτε από τον πρώτο γύρο, δίνοντας του την απαραίτητη πλειοψηφία.

Άγνωστές είναι οι βουλές του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει Λεμεσού και Ταμασού.

Τέλος, υπαρκτό αν και απομακρυσμένο είναι και το ενδεχόμενο ισοβαθμίας και κλήρωσης για ανάδειξη του νέου προκαθημένου, όπως επίσης και για την εξασφάλιση εισόδου στο δεύτερο γύρο.

 Σε αναζήτηση συμμαχιών 

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος σε παρέμβαση στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», επανέλαβε και σήμερα ότι η ετυμηγορία του λαού θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις των Αρχιερέων.

 Μητροπολίτης Λεμεσού

Ένα λαό που τον καλείς να ψηφίσει πρέπει να λαμβάνεις υπόψη και την ετυμηγορία του, γιατί στην επόμενη εκλογή δεν θα πάει κανένας. Η μεγάλη αποχή που είχαμε είναι γιατί έλεγε και ο κόσμος «τι να πάω να ψηφίσω αφού δεν θα με λάβουν υπόψη»

Με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο να απαντά μέσω της ίδιας εκπομπής, ότι η σειρά κατάταξης δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή της Ιεράς Συνόδου.

 Μητροπολίτης Πάφου 

Γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας που έχει μια μεγάλη επαρχία είναι γνωστός σε περισσότερο κόσμο από ένα που είναι μητροπολίτης σε μια μικρή επαρχία. Είναι γι’ αυτό που η σύνοδος όρισε αυτό το τριπρόσωπο. Έρχεται το τριπρόσωπο χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα έχει πρώτη δεύτερη τρίτη θέση.

Ενώ σε γραπτή δήλωση ο Ταμασού Ησαΐας, μεταξύ άλλων σημειώνει την ανάγκη η εκκλησία να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του πληρώματος της.

Μητροπολίτης Ταμασού 

Το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης του λαού του Θεού στις εκκλησιαστικές κάλπες επιβεβαιώνει με τον πιο περίτρανο τρόπο την απαξίωση της Εκκλησίας από τον κόσμο και τα μεγάλα εμπόδια και προκλήσεις, που πρέπει να υπερβούμε, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.

Την Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει για επικύρωση του τριπρόσωπου.