Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχιεπισκοπικές εκλογές τριπρόσωπο

Με ανατροπή της τελευταίας στιγμής και τις ζυμώσεις εντός της Ιεράς Συνόδου να κορυφώνονται από αύριο, ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του τριπρόσωπου.

Σε εκλογικό θρίλερ εξελίχθηκε η κατάληψη της δεύτερης θέσης, την οποία διεκδίκησαν μέχρι τελευταία ψήφοι οι Μητροπολίτες Πάφου και Ταμασού. Από τα πρώτα αποτελέσματα την δεύτερη θέση κατείχε ο Ταμασού, και λίγες ψήφους πριν την καταμέτρηση του 100%, προέκυψε ανατροπή, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Πάφου να εξασφαλίσει το ποσοστό του 18,39%, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Ταμασού με 18,10%.

Πλέον αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα εντός της Ιεράς Συνόδου για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, καθώς ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό  35,68%, εξέφρασε την άποψη ότι «η ετυμηγορία του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή».

Στον αντίποδα, ο Πάφου Γεώργιος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πρώτος ή δεύτερος», διευκρινίζοντας πως, «άλλα τα κριτήρια του λαού και άλλα των ιεραρχών».

Από την πλευρά του ο Ταμασού Ησαιας που συμπληρώνει το τριπρόσωπο, έδωσε με τις δηλώσεις του να εννοηθεί πως η νέα γενιά, την οποία πρέπει η Εκκλησία να «κερδίσει», έχει μιλήσει, δίνοντας την στήριξη της στην υποψηφιότητα του.

«Πρωταγωνιστής» της εκλογικής διαδικασίας η αποχή, με δυο στους τρεις ψηφοφόρους, να γυρίζουν την πλάτη και να επιλέγουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη έφτασε μόλις στο 30,2%.