Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Δημητράκης Δημητριάδης

Με τη θυσία και την αγάπη για την πατρίδα, ο μικρότερος σε ηλικία ήρωας της ΕΟΚΑ, ο επτάχρονος Δημητράκης Δημητριάδης, κέρδισε για πάντα περίοπτη θέση στην ιστορία της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δημητράκη Δημητριάδη, στο Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «σήμερα τιμούμε τον ενθουσιασμό, την περηφάνια, τον ηρωισμό, την αυτοθυσία και τον πατριωτισμό των χιλιάδων νέων της εποχής που συμμερίστηκαν εξ αρχής, και το έκαναν και δικό τους, το μεγάλο όραμα της ΕΟΚΑ για απαλλαγή από τον αποικιακό ζυγό των Βρετανών και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα».

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στον ένοπλο αγώνα που διεξήχθη και αγκαλιάστηκε από το σύνολο του λαού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενώ «οι μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους. Με ελληνικές σημαίες στα χέρια και με κωδωνοκρουσίες και συνθήματα γέμισαν διαμαρτυρόμενοι τους δρόμους» με τους Βρετανούς να στέλνουν πάνοπλους στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν «την απειλή των παιδιών».

Πρόσθεσε πως ακριβώς «μέσα σε αυτό το κλίμα εθνικής ανάτασης και αγωνιστικότητας γράφτηκε και η ιστορία του μικρού μας ήρωα, του Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος πέρασε στην αθανασία στις 14 Μαρτίου 1956, όταν το βόλι ενός στρατιωτικού της αποικιοκρατίας τον βρήκε στο πρόσωπο, σε δρόμο της Λάρνακας που φέρει το όνομα του» ενώ κρατούσε στα χέρια μικρές σημαίες και διαδήλωνε μαζί με άλλους μαθητές.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «είναι πραγματικά συγκλονιστική η ιστορία του Δημητράκη Δημητριάδη, του μικρότερου σε ηλικία ήρωα του απελευθερωτικού μας αγώνα του 1955-59. Ένα παιδάκι επτά χρόνων δεν λύγισε μπροστά στους πάνοπλους Άγγλους στρατιώτες και με τις πέτρες που έριχνε εναντίον τους μαζί με άλλα παιδιά, διαδήλωνε τον πόθο της ελευθερίας και της ένωσης με την Ελλάδα, όπως τον αισθανόταν για αιώνες βαθιά στη ψυχή του με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός λαός».

Στην ομιλία του ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε «στο αίτημα της οικογένειας και με τη βοήθεια του αείμνηστου δημοσιογράφου Πάμπου Βάσιλα, για εντοπισμό των οστών του. Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε άμεσα και με ζέση στο αίτημα και τελικά τα οστά του μικρού ήρωα εντοπίστηκαν στις 30 Οκτωβρίου 2021 σε πολλαπλό χώρο ταφής στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Κοντού».

Ακολουθήθηκαν, συνέχισε «όλες οι διαδικασίες με την εκταφή και την ταυτοποίηση των οστών, ώστε να δημιουργηθεί ένας τάφος με το όνομα του ήρωα για να τιμάται η μνήμη και η θυσία του σύμφωνα με τις ιερές μας παραδόσεις. Σήμερα, μαζί με μέλη της οικογένειας του συγκλονισμένοι από τη θυσία του Δημητράκη, αλλά και με έντονο το αίσθημα περηφάνιας για το μεγαλείο της, αποκαλύπτουμε την προτομή του, που θα εκπέμπει το μήνυμα της αγωνιστικότητας υπέρ των δικαίων μας».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου «όπως δεν δίστασε ο Δημητράκης και πολλοί άλλοι να γίνουν παράδειγμα υπέρτατης αγάπης και ηρωικής προσφοράς προς την πατρίδα, ας τάξουμε όλοι υπεράνω όλων το συμφέρον της πατρίδας και με ενότητα και υπευθυνότητα να διεκδικήσουμε τα δίκαια μας απορρίπτοντας με αποφασιστικότητα τους εκβιασμούς και τις απειλές της κατοχικής δύναμης».

Είπε ακόμα ότι "με κύριο και απώτερο στόχο την διασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο όπως περιέχεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να καμφθούμε από τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Αυτό επιβάλλει η κρισιμότητα των καιρών, το υποβάλλει και το χρέος μας προς όσους θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν για την ελευθερία του τόπου μας».

Αυτός κατέληξε «είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ήρωές μας, την ιστορία, την πατρίδα και το έθνος μας. Αυτό τον ελάχιστο φόρο τιμής αποτίουμε σήμερα με την αποκάλυψη της προτομής του ήρωα Δημητράκη Δημητριάδη που με τη θυσία και την αγάπη του για την πατρίδα κέρδισε για πάντα περίοπτη θέση στην ιστορία μας».

Ο αδελφός του ήρωα Λάκης Δημητριάδης ανέφερε ότι «σαν σήμερα 16 Δεκέμβριου έχουμε το μνημείο του Δημητράκη Δημητριάδη που έχει τόσα χρόνια να βγει στο φως γιατί εκεί που ήταν δυστυχώς ήταν στο σκοτάδι. Σήμερα με την προτομή του χαιρόμαστε γιατί ήταν το τελευταίο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον μικρό Δημητράκη για το έθνος και την πατρίδα μας γιατί έδωσε τη ζωή του για να τιμήσει τη πατρίδα του».

Πρόσθεσε ότι «ο Δημητράκης ήταν μικρός αλλά μεγάλος στη ψυχή και αγωνιζόταν, τρέχοντας σε όλες τις διαδηλώσεις που γίνονταν τότε, ζωγραφίζοντας μάλιστα σε μια κόλλα χαρτί την ελληνική σημαία».   

Ο Φοίβος Πέτρου, εκ μέρους του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55 – 59, είπε πως «ο μικρός Δημητράκης αρίστευσε και ας μας πήρε 67 σχεδόν χρόνια για να καταλάβουμε τι σημαίνει η ηρωισμός, τι σημαίνει πατριωτισμός, τι σημαίνει αυτοθυσία. Και ας μας πήρε 67 σχεδόν χρόνια για να καταλάβουμε πως οι υπηρεσίες στην πατρίδα δεν πληρώνονται αλλά ούτε και ξεπληρώνεται».

Ο μικρός Δημητράκης ανέφερε "είναι επιτέλους στο σπίτι του» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το χώμα που τον σκεπάζει «θα είναι ελαφρύ και η αγκαλιά της γης μας, ζεστή σαν αγκαλιά μάνας γιατί» όπως εξήγησε και ο μικρός εξάχρονος «ήταν άξιος γιος αυτής της γης».

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μικρού ήρωα από τον Επίτροπο Προεδρίας, τον Μητροπολίτη Κιτίου και τον αδελφό του Δημητράκη.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων μεταξύ άλλων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, κομμάτων, της οικογένειας, του Δημάρχου, της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ και υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι η τελετή ξεκίνησε με τρισάγιο στον τάφο του μικρού ήρωα, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου και μετά την κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Υμνος.