Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τις προσήκουσες τιμές στον μικρότερο σε ηλικία και μέγιστο στο ανάστημα ήρωα της ΕΟΚΑ Δημητράκη Δημητριάδη απέδωσε σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός.

Στην μνήμη του επτάχρονου μαθητή της Δευτέρας Τάξης του Δημοτικού, ο οποίος στις 14 Μαρτίου του 1956 φονεύθηκε κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης στο κέντρο της Λάρνακας, τελέστηκε το πρωί τρισάγιο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Λαζάρου.

Ακολούθως, τα οστά του επανενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.

«Όταν ο Άγγλος στρατιώτης είδε τον Δημητράκη να πέφτει χάρηκε ότι σκότωσε ένα άνδρα, αλλά δεν γνώριζε ότι ντρόπιασε τη χώρα και τον στρατό του», ανέφερε η αδελφότεκνη του ήρωα, Λάκη Δημητριάδη.

Τα οστά του επτάχρονου Δημητράκη, ο οποίος, όπως έγραψε ο ήρωας ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήθελε με τις κοτρώνες του να φέρει την Λευτεριά, εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και ταυτοποιήθηκαν τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια τους προηγούμενους μήνες ο αείμνηστος δημοσιογράφος του «Φιλελευθέρου» Πάμπος Βάσιλας, στο οποίον αναφέρθηκε μαζί με όσους άλλους συνέβαλαν στον εντοπισμό των οστών του μικρού ήρωα, ο αδελφός του Λάκης Δημητριάδης.

«Τον Επίτροπο Προεδρίας, το Νίκο Σεργίδη, τον κ. Καλλή και τον εκλιπόντα δημοσιογράφο Πάμπο Βάσιλα ο οποίος κίνησε τα νήματα και αρκετούς άλλους που βοήθησαν να εντοπιστούν τα λείψανα του Δημητράκη, γιατί ήταν στο σκότος και τώρα ήρθε στο φως. Η οικογένεια ανέμενε πολλά χρόνια και τώρα θα τιμάται η μνήμη του», επισήμανε ο Λάκης Δημητρίου.

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του αποχαιρετώντας τον σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, συναισθανόμενοι, ταυτόχρονα, το ιερό χρέος να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τα μεγάλα ιδανικά που συνοδεύουν τη θυσία συμπατριωτών μας για την ελευθερία της ιδιαίτερης πατρίδας μας», τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας.

«Ο μικρός Δημητράκης είχε έμφυτο στη συνείδηση του πως η ελευθερία δεν δωρίζεται στον άνθρωπο από κανένα, ούτε και υλοποιείται με συνθήματα, αποφάσεις, ψηφίσματα και γνωματεύσεις, αλλά κατακτάται με αγώνες, αίματα, θυσίες, μόχθο και στερήσεις», δήλωσε ο ΓΓ του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Ανδρέας Ευθυμίου.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Επίτροπος Προεδρίας απένειμε Μετάλλιο και Περγαμηνή Εξαίρετης Προσφοράς για τον ήρωα Δημητράκη Δημητριάδη, στον αδελφό του Λάκη Δημητριάδη.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες: