Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελικόπτερα πυρόσβεσης

Τα ψέλνει στο Τμήμα Δασών η Ελεγκτική Υπηρεσία για την εκμίσθωση των ελικοπτέρων πυρόσβεσης, για τον τρόπο που έγινε η διαδικασία του διαγωνισμού αλλά και για τη διαδικασία αγοράς πυροσβεστικού αεροπλάνου.

Για το διαγωνισμό μίσθωσης δύο ελικοπτέρων η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως:

  • Η παρουσία των λειτουργών της Αρμόδιας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στη συνεδρία του Συμβουλίου Προσφορών κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και τη λήψη των σχετικών αποφάσεων ήταν παράνομη.
  • Η εκ των υστέρων τροποποίηση της εκτίμησης δαπάνης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε ήταν κατά την άποψή μας απαράδεκτη, παράνομη και ενάντια σε κάθε αρχή που θα πρέπει να διέπει τις δημόσιες συμβάσεις.
  • Η σύμβαση ανατέθηκε στον χαμηλότερο Οικονομικό Φορεά, παρά το γεγονός ότι ήταν εις γνώση τους ότι τα προσφερόμενα Ελικόπτερα Πυρόσβεσης δεν διέθεταν συστήματα τα οποία θεωρούνταν απαραίτητος εξοπλισμός, καθιστώντας τα με τον τρόπο αυτό ουσιώδη.

Αναφέρει ακόμη ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών επέστρεψε στους ιδιοκτήτες των Ελικοπτέρων, έγγραφα για τα οποία θα έπρεπε να υπάρχουν αντίγραφα και δεν παρουσιάστηκαν για έλεγχο από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από καταγγελία μέλους της Επιτροπής που διαφωνούσε με τη σύμβαση. Ενώ όσον αφορά τη μίσθωση δύο πυροσβεστικών αεροπλάνων, η Ελεγκτική σημειώνει πως:

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει επίσης:

  • Είχαν γίνει εκ των υστέρων αλλαγές σε ουσιώδεις όρους του διαγωνισμού με διαπραγμάτευση, γεγονός το οποίο δεν συνάδει με τις σχετικές πρόνοιες του Νόμου, στη βάση του οποίου λήφθηκαν οι εγκρίσεις και διεξήχθη ο διαγωνισμός.
  • Ο Διευθυντής του Τμήματος, δεν υπέβαλε στην Ελεγκτική τις απόψεις και σχόλιά του σχετικά με τις σοβαρές Παρατηρήσεις και διαπιστώσεις της για τον τρόπο χειρισμού του θέματος, γεγονός το οποίο συνιστά εμπόδιο στην αναζήτηση λογοδοσίας της Αναθέτουσας Αρχής.

Τέλος για την αγορά αεροπλάνου πυρόσβεσης και των υπηρεσιών των πιλότων για την περίοδο 2023-2027, σημειώνει πως από τις απαντήσεις του Τμήματος Δασών στις παρατηρήσεις για τα έγγραφα του διαγωνισμού, διαπιστώνεται ότι οι πρόνοιες τους φωτογραφίζουν σε μεγάλο βαθμό τον κατασκευαστή του ενός εκ των δύο αεροπλάνων που διαθέτει το Τμήμα Δασών. Το Τμήμα Δασών δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι θα μελετήσει την έκθεση και θα τοποθετηθεί.