Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μητροπολίτης Κυρηνείας

Τους λόγους που διεκδικεί μια θέση στο Τριπρόσωπο, και γιατί πιστεύει πως αποτελεί αξιόπιστη επιλογή για τους πιστούς ανέπτυξε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος. Σε μια εφ’ όλης συζήτηση, ο ιεράρχης απάντησε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Απαντά παράλληλα και για το κατά πόσο η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο στο Κυπριακό.

Όπως ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, κάλεσε τους πιστούς να προσέλθουν στις κάλπες της 18ης Δεκεμβρίου, λέγοντας πως «πρέπει ο λαός να αξιοποιήσει αυτό το προνόμιο». Ενώ απάντησε πως σέβεται τις πρόνοιες του Καταστατικού που θέλουν την Ιερά Σύνοδο να εκλέγει εν τέλει τον προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας.

Αποκάλυψε παράλληλα πως ήταν ο μόνος ιεράρχης που αντιτάχθηκε στην τελευταία απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία χωρίς την συμπερίληψη ξένων ορθοδόξων υπηκόων στους καταλόγους.

Αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας στο Κυπριακό, με το μήνυμα ότι «θα έχω άποψη μέχρι του σημείου που θα επηρεάζει το ποίμνιο μας». Σημείωσε ότι οι πιστοί πρέπει να απολαμβάνουν όλες τις ελευθερίες κάθε πολιτισμένου λαού, ως εκ τούτου η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο. «Παρεμβάσεις και λόγο, πάντα έχουμε λόγο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις της Εκκλησίας, ο Κυρηνείας απάντησε ότι δεν είναι κάτι εξ΄ορισμού αρνητικό, φτάνει το κίνητρο να είναι υγιές, ο τρόπος θεμιτός και το αποτέλεσμα να διέπεται με δικαιοσύνη.

Ενώ στο ερώτημα γιατί να τον επιλέξουν οι πιστοί και η Ιερά Σύνοδος, απάντησε πως «έχω συσσωρευμένη εμπειρία, με όλες τις δυσκολίες που έχω αντιμετωπίσει, έχουμε περάσει από το καμίνι της βασάνου».

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί