Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχιεπισκοπικές

Εν μέρει ανατροπή στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του τριπρόσωπου έφερε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που διήρκησε τρεις ώρες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Συνοδικών ενέκρινε την πρόταση για διεξαγωγή κανονικά των εκλογών την Κυριακή δεκαοκτώ Δεκεμβρίου, όπως έχει ήδη αποφασιστεί.

Ωστόσο προχώρησε, παράλληλα, σε νέα τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, εξαλείφοντας την πρόνοια για συμπερίληψη στους καταλόγους ορθόδοξων χριστιανών, οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι κυπριακής ιθαγένειας  αλλά θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνος ιεράρχης ο οποίος καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση ήταν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ενώ για την τροποποίηση απαιτείτο πλειοψηφία των τριών τετάρτων των Συνοδικών.

Σύμφωνα με τον τοποτηρητή του Aρχιεπισκοπικού θρόνου η συγκεκριμένη διευθέτηση κρίθηκε αναγκαία για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Οι Κύπριοι οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να κάνουν την αίτηση τους γιατί θα υπάρχουν τα χρονοδιαγράμματα για να εγγραφούν οι Κύπριοι για τους άλλους θα πρέπει να εξεταστούν τα πιστοποιητικά τους και δεν υπάρχει ο χρόνος

 
Από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίαζε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος το Σάββατο διαγνώστηκε με κορωνοϊό, και ο ποίος εξουσιοδότησε τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο να ψηφίσει εκ μέρους του.

Απουσίαζε, επίσης, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως μέχρι αύριο δέχεται αιτήσεις προσώπων τα οποία επιθυμούν να διαγραφεί το όνομα τους από τους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον της  Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών βρίσκεται αριθμός επιστολών από πρόσωπα τα οποία δήλωσαν την αντίθεση τους για συμπερίληψη των ονομάτων τους στους εκλογικούς καταλόγους, και οι επιστολές παραδόθηκαν στην Ιερά Σύνοδο.

Το ψηφοδέλτιο αποστάλθηκε σήμερα για εκτύπωση στο κυβερνητικό τυπογραφείο.

Ενώ, την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αναμένεται να γίνει η εκλογή του νέου προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, από την Ιερά Σύνοδο.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, επίσης, όπως το σαρανταήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Δεύτερου τελεστεί στον καθεδρικό ναό τους Αποστόλου Βαρνάβα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.