Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρίπη των πτηνών

Αντιμέτωπες με το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.

Σχεδόν 51 εκατομμύρια πτηνά, κυρίως γαλοπούλες και κοτόπουλα, απεβίωσαν από την ασθένεια ή θανατώθηκαν προληπτικά φέτος στις Ηνωμένες πολιτείες, με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, να κάνει λόγο για τη χειρότερη καταγεγραμμένη καταστροφή που αφορά την υγεία των ζώων.

Άλλα 50 εκατομμύρια πτηνά και πουλερικά θανατώθηκαν ή πέθαναν από την γρίπη των πτηνών στην Ευρώπη, την ώρα που κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε σχεδόν 40 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Λόγω επιδημίας η τιμή των αυγών και της γαλοπούλας στις ΗΠΑ ανέβηκαν στα ύψη, ενώ αρκετά σουπερμάρκετ στην Βρετανία επέβαλαν όριο στον αριθμό των αυγών που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής.  

Σύμφωνα με τον Ian Brown του Οργανισμού Υγείας Ζώων του Ην.Βασιλείου, «έχουμε έναν ιό που εισήλθε στην Ευρώπη από την Ασία το περασμένο φθινόπωρο. Επίσης, αυτός ο ιός είναι το ίδιο στέλεχος που έχει εξαπλωθεί στην Αμερική και στη συνέχεια στη Δυτική Αφρική. Έχουμε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος, το H5N1, φαίνεται πως μπορεί και εξαπλώνεται με ευκολία σε διαφορετικούς πληθυσμούς άγριων πτηνών».

Σε επιφυλακή η Κύπρος

Σε κατάσταση επιφυλακής ευρίσκεται και η Κύπρος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε δύο διαφορετικές ιδιωτικές συλλογές με υδρόβια στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου.

Λειτουργοί του Υπουργείου Γεωργίας, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας μετείχαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη και εξέτασαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

«Ακολουθούμε το σχέδιο δράσης που υπάρχει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες που προβλέπει μέτρα στις μολυσμένες εκτροφές,  και επιδημιολογική διερεύνηση σε εγκαταστάσεις πτηνών στις γύρω περιοχές για να δούμε ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιάννος Ιωάννου.

Την ίδια ώρα οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες των δύο συλλογών με υδρόβια στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Με τον Σύμβουλο Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνο Αθανασίου να αναφέρει ότι «υπάρχει καθημερινή επικοινωνία από λειτουργούς της επιδημιολογικής επιτήρησης με τα δύο πρόσωπα ώστε να γίνεται αυτοπαρακολούθηση και αν εκδηλώσουν συμπτώματα να δοθούν οι σχετικές οδηγίες».

Σε περίπτωση που αναπτύξουν συμπτώματα θα υποβληθούν σε μοριακή εξέταση στο ΓΝ Λευκωσίας.