Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρίπτη των πτηνών

Ο εντοπισμός κρουσμάτων γρίπης των πτηνών έθεσε σε συναγερμό και το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες των δύο ιδιωτικών συλλογών υδρόβιων πτηνών στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου έχουν τεθεί προληπτικά σε περιορισμό ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να υποβληθούν και σε μοριακό έλεγχο σε περίπτωση που αναπτύξουν συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός των περιστατικών της γρίπης των πτηνών προέκυψε όταν οι ιδιοκτήτες τους ανησύχησαν μετά από απώλειες πτηνών και διενεργώντας τις απαραίτητες εξετάσεις έχει διαπιστωθεί, ότι ανιχνεύθηκε ο ιός Η5Ν1.

Ενημερώθηκαν σχετικά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες οι οποίες έθεσαν τα δύο υποστατικά σε περιορισμό ενώ εντός των ημερών αναμένεται να προχωρήσουν και με τη θανάτων πτηνών.

Η εμφάνιση περιστατικών της γρίπης των πτηνών έχει θέσει σε ευρύτερο συναγερμό το Υπουργείο Γεωργίας, δεδομένης της έξαρσης που καταγράφεται διεθνώς.

Για σκοπούς περιορισμού της νόσου το Υπουργείο καλεί τους κατόχους πουλερικών να κρατήσουν τα πτηνά σε κλειστούς καλυμμένους χώρους, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά τα οποία μεταδίδουν τον ιό.