Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρ

Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών, που εντοπίστηκαν σε δύο αγροικίες στην ελεύθερη Επαρχία της Αμμοχώστου, και σήμαναν συναγερμό στο Υπουργείο Γεωργίας, έχουν θορυβήσει και το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αμέσως μετά τον εντοπισμό των περιστατικών, οι υπηρεσίες υγείας επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των δύο ιδιωτικών συλλογών με υδρόβια πτηνά και τους έδωσαν οδηγίες να τεθούν σε καραντίνα, για προληπτικούς λόγους.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε αναπτύξει τυχόν συμπτώματα που να σχετίζονται με την γρίπη των πτηνών, κλήθηκαν να μεταβούν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας, ώστε να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση.

Μιλώντας στο ΑΝΤ1, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Πέτρος Καραγιάννης εξήγησε πως ο ιός Η5Ν1 μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ πουλιών και πουλερικών, από τα υδρόβια μεταναστευτικά πτηνά, και κυρίως τις χήνες και τις πάπιες, ωστόσο, δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο.

«Επειδή ο υποδοχέας του συγκεκριμένου ιού είναι διαφορετικός. Δεν έχουμε τον ίδιο ακριβώς υποδοχέα όπως έχουν τα πτηνά. Παρ’ όλα αυτά όμως μπορεί να γίνει η δυνατή μετάδοση στον άνθρωπο, άλλα όχι τόσο εύκολη μετά από άνθρωπο σε άνθρωπο.», σημείωσε ο δρ Καραγιάννης. 

Παρόλα αυτά, ο δόκτωρ Πέτρος Καραγιάννης εξηγεί πως εάν κάποιος νοσήσει, έστω και δύσκολα, από τη γρίπη των πτηνών, τότε τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά.

«Μπορεί να προχωρήσει κάποιος σε πνευμονία και μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο της καταιγίδας των κυτταροκινών, πράγμα που μπορεί να υποσκάψει την ομαλή λειτουργία άλλων ζωτικών οργάνων.», επισήμανε ο Δρ Καραγιάννης. 

Λόγω των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, εντός της εβδομάδας οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε θανάτωση σχεδόν χιλίων υδρόβιων πτηνών.