Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κιβωτοσ-αντωνιος

Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών στην "Κιβωτό του Κόσμου", ενώ αναμένονται οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την λήψη μέτρων σχετικά με την λειτουργία της ΜΚΟ στο εξής και ενώ ήδη ο Αρχιεπίσκοπος έχει λάβει μέτρα σε βάρος του πατρός Αντωνίου Παπανικολάου.

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" μίλησε το πρωί της Δευτέρας, ο Ανουάρ Μπακρί, Γραμματέας συνδέσμου Σύρων Ελλάδας καταγγέλοντας πως προσφυγόπουλα από τη Συρία δέχτηκαν κακοποίηση σε δομές του οργανισμού.

Η οικογένεια με τα 4 παιδιά, καταγγέλει την σωματική βία κατά του αγοριού, ενώ όλα τα παιδιά, φιλοξενούνται σε δομές της "Κιβωτού του Κόσμου", όμως χωρισμένα, δύο στην Αθήνα και δύο στην Καλαμάτα, δε αυτά της Αθήνας φέρονται να είναι αποκομμένα το ένα απο το άλλο..

«Σατανάς» ο πατήρ Αντώνιος

"Πίσω μας είναι η Κιβωτός του Σατανά και το όνομα αυτού είναι Αντώνιος Παπανικολάου." ξεκίνησε σε έντονο τόνο ο Ανουάρ Μπακρί.

"Για την καταγγελία, έχουμε ενημερώσει γραπτά και στην υπουργό, έχουμε στείλει φωτογραφίες. Τα παιδιά έχουν κακοποιηθεί από τους σεκιουριτάδες και τους νταήδες του κυρίου αυτού. Τα παιδιά είναι στη δομή περίπου δύο χρόνια", συνεχίζει.

Οι γονείς είχαν τα 4 παιδιά τους ηλικιών από 3 έως 5 ετών στην "Κιβωτό του Κόσμου" και σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι γονείς, ήταν πολύ δύσκολο να τα βλέπουν. "Έβλεπαν τα παιδιά δέκα λεπτά κάθε ενάμιση μήνα", τονίζει ο Μπακρί.

Η μητέρα των παιδιών, ανέφερε ότι ο ξυλοδαρμός γινόταν γιατί όταν έφευγε η μητέρα, έκλαιγαν και τη ζητούσαν.

Όπως συνεχίζει η καταγγελία, γινόταν προσπάθεια να αποκοπούν από τη μητρική τους γλώσσα και τον τόπο πρέλευσής τους.

Όπως συνεχίζει η καταγγελία, τα παιδιά φοβούνταν όπωε είπε η μητέρα, έτρεμαν και της είπαν ότι "τα έβαζαν σε καφάσια, σε κλουβιά, κάτι μεγάλα κλουβια για παπαγάλους στον κήπο για δύο και τρεις ημέρες, σε απομόνωση" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανουάρ Μπακρί.

Αναφορές ότι έκλειναν παιδιά σε κλουβιά, είχαν γίνει και νωρίτερα στην εκπομπή  από μητέρα, η οποία στην καταγγελία της, υποστήριξε ότι στην δομή χτυπούσαν και κλείδωναν σε κλουβί τα παιδιά, ενώ μίλησε έμμεσα και για παράνομες υιοθεσίες.

Στη συνέχεια, οι γονείς των παιδιών μαζί με τον Γραμματέα συνδέσμου σύρων Ελλάδας, εισέβαλαν με τη βία στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου με αίτημα να επιστραφούν τα παιδιά τους σε αυτούς.

Ερωτήματα και αποκαλύψεις

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων και αποκαλύψεων αυτή τη στιγμή διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Η σύσκεψη πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και του Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη. Όπως τονιζόταν από το Μαξίμου, στόχος είναι να εξεταστεί το πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή, καθώς η εισαγγελία Ανηλίκων ερευνά τις καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στη δομή.

Στο μεταξύ, πλήθος ερωτημάτων έχουν προκαλέσει όσα κατέθεσε 19χρονος ότι συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», με τις καταγγελίες για κακοποίηση -σεξουαλική και σωματική- να παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας και να προκαλούν εύλογο αποτροπιασμό στο πανελλήνιο.

Η καταγγελία του 19χρονου αποτέλεσε μόνο την αρχή των αποκαλύψεων, που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλαπλασιάστηκαν.

Νεαροί ενήλικες που πέρασαν κάποια χρόνια στη δομή καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, ακραίες τιμωρητικές συμπεριφορές αλλά και περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από εργαζόμενους στις δομές της ΜΚΟ.

Στο «κάδρο» των ερευνών έχουν μπει πλέον τέσσερα πρόσωπα -τρεις εργαζόμενοι στη δομή και ο πατήρ Αντώνιος- κατά των οποίων έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα Ανηλίκων, ενώ αναμένονται εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση προκύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα:

  • Πώς, ενώ τα παιδιά φέρεται να είχαν σχεδόν μώλωπες από χτυπήματα, δεν έγινε μία συντονισμένη ενέργεια από το προσωπικό για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει;
  • Γιατί τα παιδιά μετακινούνταν τακτικότατα και χωρίς σοβαρό λόγο από τη μία δομή στην άλλη; Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, υπήρχαν μετακινήσεις παιδιών που χαρακτηρίζονται παράξενες. Έτσι θα εξεταστεί εάν οι μετακινήσεις αυτές είχαν σχέση με κακοποιητικές συμπεριφορές που κάποιοι ήθελαν να μείνουν στο σκοτάδι. Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνηθεί εάν δικαιολογούνται συγκεκριμένες «διαδρομές» από δομές της περιφέρειας στην Αθήνα και αντίστροφα ή ακόμα και μετακινήσεις από τη μία δομή της περιφέρειας σε άλλη.
  • Από την πλευρά του, και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας έθεσε κάποια σημαντικά και αυτός κάποια ερωτήματα:
  • Πού είναι η κρατική μέριμνα και ο κρατικός έλεγχος;
  • Πού είναι οι τίτλοι σπουδών των ατόμων που ασχολούνται με τα παιδιά; Είναι άνθρωποι κατάλληλοι να ασχοληθούν με παιδιά;
  • Ο παπάς ανήκει σε μία μητρόπολη, γιατί δεν μιλάει ο Μητροπολίτης;
  • Η Ιερά Σύνοδος απάντησε ότι δεν δέχεται την εποπτεία, πώς μπορεί ένας απλός παπάς να είναι ενάντια της Ιεράς Συνόδου;»